Meghallgatták Karácsony Gergelyt a zuglói parkolás ügyében

2022. július 6. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel először hallgatta meg Karácsony Gergelyt a fővárosi közgyűlés bizottsága a zuglói parkolás ügyében. Karácsony, akit nem főpolgármesteri, hanem korábbi zuglói polgármesteri minőségében hívtak meg az ülésre, azt hangsúlyozta, hogy, bár indokolt lett volna, Zuglóban 2016 előtt nem volt fizetős parkolás. A 2016-ban megkötött szerződések közül pedig bár az automaták beszerzése is „felvetett bizonyos kérdéseket” mégsem az, hanem a parkolás üzemeltetése volt, ami

„kevésbé volt összhangban a közérdekkel”.

Ehhez azt is hozzátette, hogy neki személy szerint a legnagyobb vitái a zuglói képviselőtestülettel az utóbbi „lényegesen problémásabb” szerződésről szóltak.

Miért nem vétózott a vétózós polgármester?

Az automatabeszerzésre visszaemlékezve a jelenlegi főpolgármester arról beszélt, hogy az eredeti három pályázóból végül csak kettő tett ajánlatot, de a bírálóbizottság Karácsony számára meglepő módon az olcsóbb ajánlat kizárására tett javaslatot. Karácsony a kizárásról szóló szavazáson tartózkodott, de a képviselő-testület megszavazta azt. A főpolgármester azt állítja, hogy mivel nem értett egyet ezzel a döntéssel, vizsgálta azt, hogy milyen módon lehet „érvényt szerezni a piaci versenynek”.

Karácsony a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2022. június 8-án Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Karácsony a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2022. június 8-án Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy miért nem vétózott ekkor zuglói polgármesterként, Karácsony azt mondta: azért, mert lett volna jogorvoslati lehetőség, és úgy tűnt, hogy a kizárt ajánlattevő élni is fog ezzel a lehetőséggel, de az utolsó pillanatban mégsem tették meg ezt. Hangsúlyozta, hogy ha az olcsóbb ajánlatot tevő cég beadta volna a korábban összeállított, „rendkívül meggyőző” dokumentációt, akkor az előzetes vitarendezésről ő polgármesterként egy személyben dönthetett volna. Karácsony értelmezése szerint, ha beadták volna a dokumentációt, akkor ő megváltoztathatta volna a képviselőtestület korábbi, rossz döntését, amely kizárta az olcsóbb ajánlatot.

Hogy pontosan miért nem élt a jogorvoslattal a kizárt ajánlattevő, arról nem akart feltételezésekbe bocsátkozni Karácsony, de azt mondta, hogy ezután polgármesterként már csak egyetlen döntést tudott meghozni: elfogadta az egyetlen érvényes ajánlatot.

„Ezzel együtt is, az akkori számokat és műszaki paramétereket ismerve azt gondolom, hogy az automaták beszerzésének az ára egyáltalán nem volt magas.”

Karácsony arról is beszélt, hogy saját meglátása szerint ő „vétózós” polgármester volt: a zuglói munkája során kétszer vétózott szimbolikus ügyben, kétszer pedig olyan gazdasági kérdésben, ahol nem volt jogorvoslati lehetőség. „De a közbeszerzés teljesen más tészta, ott vannak jogorvoslati csatornák, nem lehet politikailag felülírni egy közbeszerzési eljárásban hozott rossz döntést sem.”

Karácsony szerint a főváros már kisöpörte a parkolási maffiát Budapestről

Zugló egykori polgármestere szerint az igazi problémát azonban nem az automatabeszerzés, hanem a parkolásüzemeltetés jelentette az ő idejében. Karácsony azt állítja, „voltak vitái” arról, hogy az önkormányzat vagy egy külső cég végezze az üzemeltetést, de végül az a kompromisszum született, hogy egy „viszonylag rövid időre”, 2 plusz 2 évre írnak ki közbeszerzést erre a feladatra. Miután az első két év alatt egyértelművé vált, hogy az önkormányzat sokkal olcsóbban tudná működtetni a parkolást, kialakult egy politikai vita, végül több határozatképtelen ülés után, „sokat vajúdva” született meg 2019 májusában az a döntés, hogy az önkormányzat visszaveszi a parkolásüzemeltetési feladatokat.

„Nagyságrendileg tudom mondani a számokat: nagyjából feleannyiért tudtuk üzemeltetni a zuglói parkolást, mint amennyibe a vállalkozó bevonásával került.”

A meghallgatáson az is kiderült, hogy Karácsony szerint az egy adottság, hogy a kerületek hatáskörébe tartozik a parkolásüzemeltetés, amibe most, főpolgármesterként is kénytelen beletörődni, mivel „nem egy ideális világban élünk”. Kifejtette, hogy nemcsak politikai, de gazdasági okokból sem lehetne most kompenzálni a kerületek kieső bevételeit, ha átkerülne a fővároshoz a parkolás, mert enélkül a bevétel nélkül a kerületek nem tudnának megélni.

Ezzel együtt is hangsúlyozta, hogy a főváros tett lépéseket a budapesti parkolás egységesítése érdekében:

„Hálás vagyok a a főpolgármesteri kampányban a Fidesz részéről elhangzott végtelenül hazug és aljas felvetéseknek, mert ez végsősoron ez ilyen tisztítótűzként lehetőséget jelentett nekünk, hogy 2019 novemberében meghozzuk azokat a döntéseket, amik kiseprűzték a parkolásra rátelepedett gazdasági érdekköröket.”

Karácsony a főváros sikerének tekinti azt, hogy tudomása szerint jelenleg nincs olyan fővárosi kerület, ahol a parkolás üzemeltetését külső cég végezné. A főváros ugyanis 2019 novemberében döntött arról, hogy a mobilbefizetések növekvő aránya miatt növelték a kötelezően kihelyezendő parkolóautomaták közti távolságot, illetve kizárták annak a lehetőségét, hogy a parkolás üzemeltetésével külsős céget bízzanak meg az önkormányzatok. A főpolgármester hozzátette, hogy ezt a fővárosi rendelkezést a kormányhivatal jogsértőnek találta, de „a politikai célt így is elértük”- mondta Karácsony.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!