Maruzsa Zoltán szerint a romló gazdaság miatt a tanárok majd meggondolják a felmondást

2022. július 6. – 07:43

Maruzsa Zoltán szerint a romló gazdaság miatt a tanárok majd meggondolják a felmondást
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára beszédet mond a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2022. május 31-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Kúria két nappal ezelőtti döntését, mely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja – erről Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke beszélt az rtl.hu-nak. Komjáthy a legutóbbi egyeztetésről is beszámolt a kormány és a szakszervezet között.

Eszerint Maruzsa Zoltán államtitkár hozzáállása cinikus volt, és

„A legutóbbi tárgyaláson az államtitkár úr, Maruzsa Zoltán, azt mondta, hogy hát, most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság, nehezebben fognak tudni elhelyezkedni azok a pedagógusok, akik föl akarnak mondani. Ezért aztán majd meggondolják, hogy felmondanak-e.”

A csatorna megkereste a kormányt, hogy valóban elhangzott-e ilyesmi, mire azt a választ kapták, hogy igen, Maruzsa tényleg ezt mondta a tárgyaláson, de szerintük ez csak azért volt így, mert a tanárok érveltek a munkaerőpiac jelentős elszívó hatásával, az államtitkár pedig csak jelezte, hogy az a jövőben csökkenni fog.

A pedagógus-szakszervezetek évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. Alapvetően két dolgot szeretnének: a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen.

Ehelyett a kormány (mint azt Orbán már jelezte) a következő két évben is „legalább 10-10 százalékos béremelést” javasol, az óraszámcsökkentést pedig nem tekinti reálisnak. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

A pedagógusok sztrájkköveteléseiről, és az erre kapott válaszokról ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!