Rajzfilmrajzoló, aztán hajómérnök akart lenni, de végül inkább akármi is lett Kövér László

2022. július 6. – 10:29

frissítve

Rajzfilmrajzoló, aztán hajómérnök akart lenni, de végül inkább akármi is lett Kövér László
Fotó: Vajda János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Terjedelmes, hiánypótló interjút közölt Kövér Lászlóval, a Fidesz egyik alapítójával a Mandiner. Kiderült belőle például, hogy néha levágja a bajuszát, és az is, hogy Kövér és Gyurcsány Ferenc is Pápán töltötte a gyerekkorát, Kövér viszont nem igazán ismerte a DK-elnököt, mert „az iskolában, főleg a gimnáziumban, a fiúk logikus módon a felsőbb osztályos fiúkat és az alsóbb osztályos lányokat ismerték. Az alsóbb osztályos fiúk érdektelenek voltak, így Gyurcsány Ferenc is… Tudtam, hogy létezik egy ilyen nevű gyerek, mivel a szomszéd kislánynak osztálytársa volt.” Gyurcsány Ferenc egyébként másfél évvel fiatalabb csak Kövér Lászlónál.

Emellett Kövér beszélt még arról, hogy:

  • gyerekkorában rajzfilmrajzoló akart lenni, szerinte a Foxi Maxi miatt, amit gyerekként mindig várt. Amikor erről letett, már hajómérnök akart lenni, miután látott egy Titanic témájú filmet.

„Aztán jött az indiános könyvek korszaka, ettől kezdve pedig néprajzkutatónak készültem. Később tudtam, hogy nem így lesz; de azért, hogy békén hagyjanak a felnőttek a kérdéseikkel, hogy mi leszek, ha nagy leszek, mindig azt válaszoltam: néprajzkutató. A történelem és a magyar különösen érdekelt, a tanári pálya viszont akkoriban nem vonzott, pedig mai fejjel elgondolva, talán egész jó tanár lehetett volna belőlem. Végül az anyukám munkatársa, látva a tanácstalanságomat, azt mondta, jelentkezzem jogra, még akármi is lehetek. Akármi is lettem…”

  • nyaraláskor le szokta vágni a bajuszát, mert „néha nem árt az ember bajuszának egy felfrissítés, hogy erőre kapjon”, de mondjuk előbbiben már régen volt része. Amúgy szerinte ő csak szerényen próbálkozik a bajusznövesztéssel, a családban csak a dédnagyapáinak volt, utánuk senkinek.
  • miért köszönt el a hosszú hajtól:

„Tudni kell, sosem szerettem fodrászhoz járni. Egyszer valaki 2006 után megkérdezte, miért nem vágatom le. Azt mondtam, félig viccből, félig komolyan, hogy majd ha a komcsik nem lesznek hatalmon, akkor levágatom. Ezért nincs hosszú hajam 2010 óta.”

  • több sportággal is megpróbálkozott:

„1979 óta ugyanabban az egyetemen alakított kispályás futballcsapatban játszom, gimisként belekóstoltam a tornába, kosárlabdába, egyetemistaként megpróbálkoztam a vívással és a cselgánccsal is. A fociból való kiöregedés rémétől vezérelve pedig amatőr szinten és kezdetleges színvonalon elkezdtem teniszezni is.”

  • A Fidesz elnökségi üléseiről nem szokott jegykönyv készülni:

„Így legalább sosem szivároghatott ki semmi, nem úgy, mint más pártok üléseiről.”

  • a Kádár-rendszer legnagyobb bűne szerinte az, hogy

„morálisan és mentálisan csaknem végzetesen megtörték a magyar társadalmat az 1956-os forradalom után. Mindenkiből prolit akartak csinálni, ami – a félreértést elkerülendő – nem szociális státusz, hanem mentális állapot.”

  • továbbra is úgy gondolja, hogy Soros György egy az ördög küldöttei közül:

„ami ma a világban ”progressziónak„ becézi magát, nem egy ideológiai mozgalom vagy politikai oldal. Ezek sátánisták. Minden, ami a világban valaha gonosz volt, történelmi koronként újabb és újabb formát öltve visszatér: most éppen általuk.”

  • szívesen leülne beszélgetni Bethlen Gáborral:

„Bethlen Gáborral leülnék egy-két este borozgatni, és hallgatni a tanácsait arról, hogy miként lehet nemcsak talpon maradni, de országot építeni az innen-onnan fenekedő sok pogány közt.”

  • meglepte a kétharmados győzelem,mert a visszafogottságot képviseli.
  • arra, hogy mi a véleménye, hogy többek szerint addig fog nyerni a Fidesz, amíg Gyurcsány Ferenc vissza nem vonul a politikától, azt mondta:

Isten éltesse Gyurcsány Ferencet erőben, jó egészségben, hosszú-hosszú ciklusokon át, az ellenzék vezéreként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!