Lift sem volt az egyetemi épületben, egymillió forintos kártérítést kap egy mozgássérült férfi

2022. július 6. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatósághoz fordult a halmozottan sérült gyerekek megsegítésével foglalkozó Bliss Alapítvány vezetője, Trexler Erik, a fiatal férfi ugyanis hiába nyert felvételt egy vidéki egyházi egyetem hittanári szakára, nem tudta elvégezni az első félévét, mert bár tudták, hogy fogyatékkal él, nem biztosítottak számára egyenlő körülményeket, még az online oktatást sem engedélyezték neki – erről a Facebook-oldalán írt.

Az rtl.hu riportjából kiderült: az egyetem honlapján feltüntették, hogy a fogyatékosságot csak akkor tudják figyelembe venni, ha azt igazolja a hallgató. „Ezért bíztam nagyon az egyetemben, hogy akkor ebből nem lesz probléma”- mondta Trexler Erik.

A tanulmányi osztályon először azzal nyugtatták, hogy csak néhány lépcsőfokról van szó, de később kiderült, hogy miközben nem volt lift, az órák egyikét sem látogathatta a földszinten, és mosdó is csak a második emeleten volt.

A felsőoktatási törvény szerint egyetlen hallgatót sem akadályozhat meg tanulmányai folytatásában igazolt fogyatékossága, ezért fordult Trexler Erik végül az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Öt hónap után az egyetem megállapodást ajánlott neki: akadálymentesítenek az egyetemben, és egymillió forint kártérítést fizetnek az elmaradt félév miatt. A férfi nemcsak magáért, hanem a Bliss Alapítványért is küzd: 16 mililó forintot kell összegyűjteniük ahhoz, hogy ősztől működni tudjanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!