Lemondott az SZFE HÖK elnöke, nem akar tovább harcolni az egyetem vezetésével

2022. július 4. – 15:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnöki tisztségéről Ferenczy Nagy Boglárka. A Facebookon megosztott levelében azt írta, az igazságérzete nem engedi, hogy továbbra is a HÖK-ben folytassa a munkáját.

„Az általam ismert útvonalak, az őszinteség, a tiszta kommunikáció, a logikus gondolkodás, az észszerű rugalmasság útvonalai – most már világos – itt nem vezetnek sehová. Nincsenek eszközeim”

– írta hosszú levelében.

Ferenczy a bejegyzés szerint azt szerette volna elérni, hogy ami korábban vonzó volt az SZFE-ben, az legalább részben megmaradjon: „A közösség, a diákélet, a közös inspiráció, a bizalom, a minőség-központúság, az alkotás öröme és az a sok megkérdőjelezhetetlen érték, amiket már annyiszor emlegettem Önöknek, hogy felesleges lenne most újra leírnom” – áll az egyetem vezetőségének címzett levélben.

Úgy érzi, hiábavaló volt az összes együttműködési szándéka: „Hajlandó voltam bizonygatni szándékaim tisztaságát és személyem hitelességét, alávetni magam olykor kifejezetten irreális kéréseknek és feltételeknek, kompromisszumot kötni hol a körülöttem lévőkkel, hol saját magammal” – írta.

A levél szerint a sok megbeszélés és kompromisszum végül oda vezetett, hogy az egyetem vezetősége elkezdte kihagyni a HÖK-öt fontos információkból, és ami el is jutott az önkormányzat vezetéséhez, az is késve. Állítása szerint olyan programok is szerveződtek a HÖK neve alatt, amiről a szervezet vezetője nem is hallott.

„Elérték, hogy most semmi beleszólásom nincs abba, hogy a gólyatábort egyetlen emaillel, bármilyen érdemi indoklás nélkül ellehetetlenítették. Elérték, hogy már a diáktársaim se lássanak semmi tekintélyt a HÖK-elnöki pozíció mögött. És elérték, hogy annyira belefáradtam az említett, végeláthatatlan küzdelembe, hogy most abbahagyom. Hiszen én soha nem harcolni akartam Önökkel”

– írta.

Ferenczy a levelében azt is leírja, hogy miért vállalta azt a szerepet, amivel a FreeSzfe-sek szemében „gerinctelen áruló”, az új SZFE-s vezetés szemében pedig szálka volt.
Az egyetem vezetőségének egy Antigoné-hasonlattal próbált üzenni: „»Előző korszak nem is volt, állítja ezzel az újdonsült király. Nem volt belháború, nem volt halál, Polüneikész teste nem is létezik, tehát semmiféle emlékezetet nem kíván.«

Kérem, ne vessék szememre, hogy a példa teátrális: mi más is lehetne? Elvégre színházrendezőnek készülök, nem politikusnak vagy diplomatának – dacára annak, hogy az elmúlt tanév során utóbbi irányú képességeimet szinte többször kellett kamatoztatnom” – írta.

A volt HÖK-elnök szerint az SZFE rektoráról, Rátóti Zoltántól egy rövid, egymondatos választ kapott:

„Lemondását tudomásul vettem és elfogadom”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!