Rétvári az Otthonteremtési Programot dicséri, a civilek szerint hazudik

2022. július 2. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Meghozta az eredményét az Otthonteremtési program: már az Eurostat szerint is kevesebb, mint feleannyian élnek túlzsúfolt lakásban, mint 2010-ben” – mondta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára. A KDNP-s politikus azt mondta, az Eurostat lakáskörülményekre vonatkozó adatai szerint 2010-ben a magyarok 47,2 százaléka élt túlzsúfolt lakásban, de ez az arány mostanra 19 százalékra csökkent.

Ennél csak három EU-tagállam ugrott nagyobbat az utóbbi 10 évben. Magyarország a mutató tekintetében még mindig valamivel rosszabbul teljesít, mint a 17,5 százalékos EU-átlag, de közelíti azt.

Rétvári szerint a javulás a kormány Otthonteremtési Programjának és családtámogatási rendszerének köszönhető, a Periféria Központ nevű, igazságosabb városokért küzdő civilszervezet viszont a Facebookon azt írta, hogy az államtitkár nem mond igazat.

„A túlzsúfolt lakásokban élők aránya 2017-ről 2018-ra azért csökkent a felére, mert az EU-s módszertanra való áttérés miatt 2018-tól már a 4 m²-nél nagyobb konyhát is lakóhelyiségnek tekintik, ami csökkenti a túlzsúfoltsági mutatót”

– magyarázták.

A Periféria Központ munkatársai azt is megjegyezték, hogy a kormány lakáspolitikai szakapparátusa elvileg nem is a Belügyminisztériumban van, ahol Rétvári Bence dolgozik, hanem Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter alá tartozik.

Az Eurostat túlzsúfoltsági mutatója egyébként arról ad információt, hogy egy országban hányan élnek olyan háztartásban, ahol nincs elegendő szoba a háztartásban élők számához, családi helyzetéhez és életkorához mérten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!