Palkovics: Van elég víz, a szentendrei és solymári fennakadásokat technológiai probléma okozza

2022. július 2. – 22:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este Győrben, a Víz, amit akartunk elnevezésű rendezvényen.

A tárcavezető az Insula Magna programot, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium szerkezetét (TIM) bemutató előadásában arról is beszélt, hogy

a Szentendrén és Solymáron kialakult vízellátási gondokat technológiai probléma okozza, nem az, hogy nincs elég víz.

A miniszter a 2021-ben indult Insula Magna programról elmondta: az a felelősségünk, hogy legyen újra víz a Szigetközben és a Csallóközben. A program jövőképe Palkovics szerint az, hogy a Szigetköz ökoszisztémája olyan legyen, mint az 1800-as évek elején volt, csak más funkcionalitással.

Palkovics László beszélt arról is, hogy szerinte a TIM-nek két központi tevékenysége van. Az egyik a technológiához való hozzájárulás,

mivel Magyarország egy high-tech ország.

A másik központi tevékenység az iparfejlesztés, ide tartozik a környezetvédelem és a klímapolitika is – mondta.

Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Az ünnepségen a TIM részéről Palkovics László együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetemmel és a felsőoktatási intézményt működtető Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal. A dokumentumot az egyetem részéről Filep Bálint elnök, az alapítvány részéről pedig Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök látta el kézjegyével.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a véneki torkolati műtárgy elkészültével a Mosoni-Duna újra megtelt vízzel, a beruházás a térség szoros összekapcsolódására példa.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja azt emelte ki, hogy a megyeszékhely számára meghatározó fejlődést jelent a Mosoni-Duna vízszintje, ugyanakkor Magyarország számára még vannak kihívások. Hozzátette: három, vagy négy műtárggyal az Öreg-Duna medre az ország legnagyobb édesvízi tározója lehetne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!