Az Alkotmánybíróság szerint sem férhetnek korlátlanul hozzá az adatainkhoz a rendőrök és a titkosszolgálatok

2022. július 1. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság a TASZ-nak ad igazat, a rendőrség, a honvédség és a titkosszolgálatok nem férhetnek hozzá korlátlanul az állampolgárok telefonos és internetes adataihoz – áll a Társaság a Szabadságjogokért közleményében.

A TASZ a hatályos törvényt támadta meg, ami szerint az internet- és mobilszolgáltatók kötelesek bizonyos kommunikációs adatokat fél-egy évig, de egyes esetekben az előfizetés megszűnése után is megőrizni, hogy azokat a hatóságok ki tudják kérni. Ezek között az adatok között maga a kommunikáció nem szerepel, de hívó és fogadó felek kiléte, a hívás hossza, internetes beszélgetés esetén pedig a felek IP-címe viszont igen.

A törvény egy olyan EU-s törvényt ültetett át, amiről az Európai Unió Bírósága már 2014-ben megállapította, hogy sérti a magánszférához való alapvető jogot.

„Most az Alkotmánybíróság megállapította alaptörvény-ellenességet: sokkal pontosabban meg kellene határozni, hogy milyen célból lehet elkérni az adatokat, és ez csak bírói vagy más független szerv engedélyével történhetne”

– olvasható a közleményben. A TASZ üdvözli a döntést, de nem értik, miért kellett hat évet várni rá, hiszen a testület szerint is milliókat érint a probléma. Azzal sem értenek egyet, hogy az Alkotmánybíróság csak pontosítást kért az országgyűléstől, ahelyett, hogy megsemmisítették volna az alaptörvény-ellenesnek ítélt törvényt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!