Rendőr vagyok, úgyhogy ne okoskodjál, jó!?

2022. július 1. – 17:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex kutyaszaporítókról szóló dokumentumfilmjének bemutatása után indult csak nyomozás a tavaly decemberi dabasi állatvásáron, levágott füllel árult kutyák ügyében. Azt a rendőrség nem árulta el, hogy a megcsonkított kiskutyákat áruló, rendőrként bemutatkozó nő jelenleg rendőri állományban van-e, de azt igen, hogy hivatali visszaélés bűntett gyanújával a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészséghez továbbították az ügyet. Azt is közölte az ORFK, hogy a Magyarország, a kutyagyártó nagyhatalom című filmünk alapján állatkínzás miatt nyomoznak, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Ahogy az a cikk végén megnézhető, magyarországi kutyaszaporításról szóló dokumentumfilmben is látható, a Telex rejtett kamerával forgató újságírója tavaly decemberben találkozott egy levágott fülű kölyökkutyákat áruló társasággal a dabasi állatvásáron. Régebben a „fajtajelleg erősítése” miatt csonkították a kutyákat, de ezt ma már törvény tiltja Magyarországon, ilyesmit már kizárólag egészségügyi indokkal lehetne megtenni.

Erre az Állatmentő Szolgálat fel is hívta az árusok figyelmét a helyszínen, mire ők előbb bizonygatni kezdték, hogy „de, le lehet, ezeknek le lehet”, majd ráförmedtek az állatvédőre, hogy ő ne törődjön ezzel, és ne készítsen fényképeket sem a megcsonkított kutyákról. Amikor pedig felmerült, hogy rendőrt hívnak a dokumentált csonkítás, és a vélhetően illegális árusítás miatt, akkor az árusok közül egy férfi a nő társára mutatva ezt mondta: „Nyugodtan hívhatod, mert [ő] rendőr. Nyugodtan hívhatod, mert az egész család rendőr.” A nő közbe is szólt:

„Megmutassam az igazolványom? Rendőr vagyok, és le lehet vágni, úgyhogy ne okoskodjál, jó?”

Bár az állatvédők végül valóban hívtak rendőrt, egyórányi várakozás után sem jelent meg senki a helyszínen. Eközben viszont elterjedt a hír, hogy állatvédők is vannak a vásárban, ezért a legtöbb kutyaárus összepakolt, és otthagyta a helyszínt. Elsőként a csonkított fülű kutyások távoztak.

A Telex dokumentumfilmjének készítője, Szilli Tamás kollégánk később megtalálta a csonkított fülű kiskutyákat áruló nő hirdetését az egyik kutyakereskedelemről is híres online piactéren, ezen keresztül tudtuk meg a nő nevét, és így derült ki róla az is, hogy a vásárt megelőző nyáron még valóban rendőrként dolgozott, a Jászberényi Rendőrkapitányság őrmestere volt.

Lett rendőrségi ügy, de csak a film után

Dokumentumfilmünk premierje után megkerestük a rendőrséget, többek között azért, hogy megtudjuk: ott dolgozik-e még a csonkított fülű kutyákat áruló nő, jogszerű volt-e, amikor civilben rendőrként mutatkozott be, indult-e ellene vagy a tavaly decemberi, dabasi vásár más árusa ellen eljárás, és egyáltalán, ellenőrizték-e végül rendőrök a helyszínt az állatvédők idevágó bejelentése nyomán.

Az ORFK a Telex megkeresésére arról nem adott információt, hogy a csonkított fülű kutyákat áruló nő jelenleg is rendőri állományban van-e, csak arról tájékoztattak bennünket, hogy:

a film nyomán feltett újságírói kérdéseink alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság „hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt” továbbította az ügyet a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek.

Ezenkívül megtudtuk azt is, hogy a rendőrség végül egyáltalán nem járt a dabasi vásár helyszínén tavaly decemberben, mivel

„a rendőrök kiérkezése előtt a bejelentő újból telefonált, és lemondta a korábban kért rendőri intézkedést”.

A Telex dokumentumfilmjének bemutatása után, a Telex felvételei alapján ugyanakkor a Dabasi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya állatkínzás vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az is kiderült a rendőrség válaszából, hogy egy szolgálaton kívüli rendőr jelenléte nem helyettesíti a rendőri intézkedést. Bár törvény nem tiltja, hogy egy szolgálaton kívüli rendőr rendőrként igazolja magát, „a hivatásos állományra hivatkozás nem irányulhat arra, hogy a rendőr jogtalan előnyt szerezzen, és a rendőr viselkedése még szolgálaton kívül sem eredményezheti a rendőrségbe vetett közbizalom csorbítását” – olvasható az ORFK válaszában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!