A távozása előtti hónapokban Áder az átlagosnál valamivel több kegyelmi kérelmet fogadott el

2022. június 23. – 21:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Áder János államfő 2022-ben az igazságügyi miniszteri felterjesztésre még 173 kegyelmi kérelmet kapott, amelyek közül hatot hagyott jóvá. Az elmúlt húsz évet nézve a 3,47 százalékos jóváhagyási arány a második legmagasabb a köztársasági elnökök által megítélt kegyelmeket nézve – írja a Hvg.hu a közérdekű adatigénylésére a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) által küldött statisztika alapján.

Idén az Áder János távozásáig eltelt bő négy hónap alatt benyújtott 173 kegyelmi kérvény amúgy nem is sok, mert az elmúlt húsz évben átlagosan évi 800 körüli végrehajtási kegyelemre vonatkozó kérelem érkezik. Az államfők az elmúlt húsz évben átlagosan százból kettő ilyet hagytak jóvá. Ehhez az átlaghoz képest a távozó Áder idén kifejezetten engedékeny volt a 3,47 százalékos jóváhagyási arányával, írja a portál.

A Hvg.hu rákérdezett az úgynevezett eljárási kegyelmek számára is, amelyek nem voltak nyilvánosak. Ezek benyújtására a büntetőeljárás jogerős befejezéséig van mód, a kérelmet a legfőbb ügyész terjeszti fel (a vádemelés után, de még a jogerős ítélet meghozatala előtt pedig az igazságügyi miniszter). Áder a hivatalában töltött tíz év alatt 25 ilyen kérelmet kapott, és mindegyiket elutasította.

A portál meg nem erősített információi szerint a beadott 25 kérelem között az egyetlen idei folyamodványt egy fideszes képviselő adta be, aki a választások után kiesett az Országgyűlésből, de hiába, elutasították.

A május 10-én hivatalba lépett Novák Katalin köztársasági elnök elé május 30-ig még semmilyen kegyelmi kérvényt nem került, így ilyen ügyben hivatala első heteiben nem is döntött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!