Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el négy megyében

2022. június 22. – 08:07

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el négy megyében
Fotó: https://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy meleg miatt megnőtt a szabadtéri tüzek veszélye, ezért szerdától visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a katasztrófavédelem. Ez a gyakorlatban azzal jár, hogy

tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A tűzoltókat idén már több mint tízezer alkalommal riasztották szabadban keletkezett tüzekhez, a leégett terület nagysága megközelíti a 31 ezer hektárt. A szabadtéri tüzek miatt idén összesen negyven ember sérült meg. Kedden 86, hétfőn pedig 90 tűz keletkezett a szabadban.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vagy szándékosságra vezethető vissza. Azt kérik az érintett megyékben élőktől, hogy vegyék komolyan a tilalmat és ne gyújtsanak tüzet. A saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni.

„A kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat. A kerti zöldhulladékot pedig csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom