Ezzel számolj, ha átlépted Magyarország kerítését

2022. június 22. – 04:58

frissítve

Ezzel számolj, ha átlépted Magyarország kerítését
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

A határra vezényelt honvédek és rendőrök igyekeznek megakadályozni a migránsok átjutását a kerítésen. A Police.hu oldalon gyakran olvasható, hogy hány embert fogtak el, ők milyen származásúnak vallották magukat, tudták-e ezt igazolni, és a beszámolók végén kivétel nélkül mindig szerepel a következő mondat: „A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.” De mit jelent ez a gyakorlatban? Mik azok a sokat hangoztatott hatályos magyar jogszabályok?

A magyar kormány azért döntött a kerítés megépítése mellett a horvát és a szerb határon, mert hirtelen megugrott a harmadik országbeli bevándorlók száma, akik közül rendkívül sokan papírok nélkül érkeztek, és a zöldhatáron próbáltak bejutni az ország területére; igaz, legtöbbjük nem maradt volna nálunk. A 2015 óta fennálló határzár ellenére még mindig sokan kerülik a kijelölt átkelőket, és próbálják megmászni a drótkerítést vagy átvágni azt a bejutás érdekében.

Ha valaki ellátogat a Police.hu hivatalos rendőrségi oldalra, és ott kifejezetten a Csongrád-Csanád megyei rendőrség híreit böngészi, nem kell sokáig görgetnie ahhoz, hogy előkerüljenek a migrációval kapcsolatos hírek. Ezen cikkeknek gyakran az a címe, hogy „Illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében”, ami miatt az URL-jük is ehhez hasonlóan néz ki, és csak annyi különbség van köztük, hogy a linkek végén van egy szám, ami jelöli, hogy hányadik cikknek szóról szóra ugyanaz a címe. Nos, az említett című cikkből eddig 603 darabot írtak a megyei rendőrök, hiszen a legfrissebb URL-je így fest: „/illegalis-migransokat-tartoztattak-fel-603”.

Tehát nem ez az első ilyen, és valószínűleg nem is az utolsó. Amióta 2015-ben a 175 kilométeres, négy méter magas határkerítés megépült a magyar–szerb, illetve magyar–horvát határon, a szakaszt különösen nagy erőfeszítéssel ellenőrzik és védik a hatóságok. Ennek oka a migrációs válság mérséklése, amit attól függetlenül, hogy valóban beszélhetünk-e válságról, többé-kevésbé sikeresen végeznek is a magyar hatóságok, hiszen napjában többször lehet olvasni a rendőrség hírfolyamában, hogy éppen hány illegális határátlépőt fogtak el. E közlemények végén foglal helyet „a határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el” mondat is, amit annyiszor olvastunk már, hogy nem tudtuk megállni, megkerestük a rendőrséget, hogy ez a gyakorlatban egészen pontosan mit is jelent.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Válaszlevelében az Országos Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy „határzár tiltott átlépése bűncselekményt követi el az a személy, aki Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul belép”, illetve „határzár megrongálása bűncselekményt követi el az a személy, aki az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítményt, illetve eszközt megsemmisíti vagy megrongálja”.

Ez tehát azt jelenti, hogy aki jogtalanul lépi át a magyar határt, vagy bármilyen mértékben kárt okoz a határkerítésben, az Magyarország törvényei alapján bűntettet követ el, és amennyiben ez bizonyítható, bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul ellene. Abban az esetben, ha a bűncselekmény nem bizonyítható, a Magyarországon illegálisan tartózkodó személyről a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvénye rendelkezik.

A törvény gyakorlatilag egy jogszabályi keret, ami rengeteg rendelkezést foglal magában, de a lényege az, hogy az léphet az ország területére, aki a beutazási szándékait igazolni tudja. Ez jelenthet csak annyit, hogy a határon közli, hogy átutazna az országon, de magában foglalja a rövid és hosszú távú tartózkodási engedélyeket is. Annak a személynek, aki Magyarország területére kíván lépni, minden esetben rendelkeznie kell érvényes iratokkal, fényképes igazolvánnyal, útlevéllel, sőt

kell hogy legyen elegendő pénz nála, hogy amíg el nem hagyja az országot, önellátó legyen,

azaz ne függjön a magyar szociális ellátórendszertől. Aki a felsorolt szabályoknak nem tesz eleget, elméletileg be sem engedik. És most jön a lényeg, hogy mégis mit jelent, hogy „a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el”. A zöldhatáron vagy a kerítésen keresztül az országba illegálisan belépő személyekről a hatóság a határtól való távolság alapján dönt. Ha a határhoz még közel fogják el a bevándorlókat, autóba ültetik őket, és visszaviszik a határra. Abban az esetben pedig, ha a határ és az elfogás helye között nagyobb a távolság, az illető az úgynevezett tranzitzónába kerül, és csak később lesz kitoloncolva az országból.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!