Nyolcéves unokája mentette meg az eszméletlenül hátrazuhanó dégi nagymamát

2022. június 22. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal hívta fel a 112-es segélyhívót egy nyolcéves fiú kedden, hogy miközben ország-várost játszott a 65 év körüli nagymamájával Dégen, az asszony hirtelen hátradőlt a székkel és nem mozdult – számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat a Facebookon.

A gyerek ezután rögtön hívta a 112-t, majd a Székesfehérvári Mentésirányítás mentésirányítója segítségével megvizsgálta a nagymamát, aki ekkor már nem lélegzett. Ekkor a mentésirányító riasztotta a legközelebbi mentőegységet és a mentőhelikoptert is. A fiú közben kiszaladt az utcára és leintette az első autóst, aki készséggel rohant segíteni, és megkezdte a mellkaskompressziót.

Az enyingi mentősök perceken belül a helyszínre értek és újraélesztésbe kezdtek, amihez a mentőhelikopter személyzete is hamarosan csatlakozott. Hosszasan küzdöttek a nagymama életéért, ami végül sikerre vezetett, és stabil állapotban, légi úton kórházba szállították az asszonyt. A kisfiú talpraesettsége még a mentőhelikopter szakorvosát is meghatotta. „Példaértékű, amikor egy 8 éves tudja, hogy mit kell tennie” – idézte őt a mentőszolgálat.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom