A rendőrség arra kéri a szülőket, legyenek kedvesek a gyerekkel akkor is, ha rossz lett a bizonyítványa

2022. június 20. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az általános- és középiskolás diákok napokon belül megkapják a 2021/2022. tanév értékelését tartalmazó bizonyítványt, ami komoly lelki megterhelést okozhat a gyerekek számára, és sokan dönthetnek a szökés mellett, attól való félelmükben, hogy otthon megbüntetik őket a rosszul sikerült bizonyítvány miatt.

A rendőrség ezért arra kéri a szülőket, legyenek megértőek a gyerekekkel, akkor is, ha az érdemjegyek nincsenek összhangban a szülői elvárásokkal.

A rendőrség közleménye szerint számtalan példa és tapasztalat alátámasztja, hogy az eredményekkel nyomtatásban, feketén-fehéren szembesülve a gyerek nem mer hazamenni, mert tart a felelősségre vonástól. Ezért sok gyerek „inkább világgá megy, elkóborol szégyenében, vagy hogy elkerülje a családi kritikát, perpatvart.”

Annak érdekében, hogy ez lehetőség szerint ne forduljon elő a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet négyest ajánlja a szülőknek:

  • Beszélgetés, biztonság – Feszültségoldó és megnyugtató, ha a szülő tudatosítja gyermekében, hogy egy-egy, az elvártnál vagy a kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a világ vége, némi segítséggel, szorgalommal helyrehozható és javítható. Biztonságot ad, ha a gyermek tisztában van azzal, az iránta érzett szülői szeretetet a legkevésbé sem befolyásolja iskolai eredménye.
  • Türelem, szeretet – Ne sajnálják az időt az őszinte, a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatot kialakító, megszilárdító és elmélyítő beszélgetésekre! A gyermek önálló gondolatait, véleményét megértéssel, tiszteletben tartással és ne bírálattal hallgassák! A szülő az elsődleges példa gyermeke számára, így ha anya/apa béketűrő és türelmes, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyeket ölt majd. Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget.

Ha gyermek mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112 segélyhívó telefonszámon – írja a rendőrség.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom