12 évig volt országgyűlési képviselő, most a feleségével kávézót nyitott Szentgotthárdon

2022. június 19. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es országgyűlési választás után sok politikus kényszerült arra, hogy búcsút intsen képviselői helyének. A korábban jobbikos, az elmúlt években már független képviselőként tevékenykedő Bana Tibor most felesége mellett dolgozik közös kávézójukban, emellett munkát keres és a doktorijára készül. A politikával azért nem hagyott fel teljesen.

,„Feleségemmel, egy évvel ezelőtt vettük meg azt a helyet, ahol végül is megnyitottuk a kávézót. Már akkor is gondolkoztunk abban, hogy bárhogy is alakul – mert nyilván azért a politikában mindig vannak kérdőjelek – szeretnék elindítani a vállalkozást”

– mondta a Telexnek Bana Tibor. Bana 2010-től egészen a 2022-es választásig dolgozott országgyűlési képviselőként. Tizenkét év után most munkát keres, emellett feleségével új, a politikától független vállalkozásba kezdtek: nyitottak egy kávézót, Szentgotthárdon.

A vállalkozás alapvetően a feleségéé, aki korábban szintén az ellenzék kampánystábjában dolgozott. Bana igyekszik besegíteni neki, és a Vas megyei kistelepülésekről szóló demográfiai-szociológiai doktori disszertációját is szeretné befejezni.

Nyugodtabb élet

Bana három alkalommal indult önállóan a Vas megyei választókerületekben, de képviselői helyeit 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is listáról szerezte meg. 2020. márciusáig a Jobbik színeiben politizált, a pártból való kilépése után pedig függetlenként folytatta. A tavalyi őszi előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indult, és győzni tudott a Vas megyei 3. számú választókerületben. A rendes választáson azonban vereséget szenvedett fideszes kihívójától, V. Németh Zsolttól, listán pedig nem szerepelt.

A hétköznapjai most a parlamenti munkanapok nélkül kevésbé stresszesek, de „talán jó is most, hogy más irányba is kell lépkednem, tudok fejlődni más területen is.” Bana két dolgot hiányol korábbi életéből. Az egyik az, hogy képviselje a körzetében és a megyéjében élőket. Emellett különösen hiányolja a parlamenti bizottságokban folyó szakmai munkát, ahol állítása szerint még valódi viták folytak.

Szerinte az országgyűlési munka az utóbbi években teljesen kiüresedett. „Én 2010-ben kerültem be, utána egyre rosszabb lett a helyzet. Emlékszem rá, hogy még az első években voltak érdemi viták, sokszor éjszakába nyúlóan, de ahogy haladtunk előre egyre kevésbé voltak meg ezek.” Annak ellenére, hogy nem feltétlen követi a parlament napi működését, azt érzékeli a hírekből, hogy a helyzet erre a ciklusra sem javult.

„Mindenkinek jó munkát kívánok, aki részt vesz ebben.”

Ha egyébként egyéni képviselőként bizalmat szavaztak volna neki vagy akár más módon bejutott volna az Országgyűlésbe, azt gondolja, beült volna és felvette volna a mandátumát.

Nincs valódi alternatíva

Arra a kérdésre, hogy tervez-e még visszatérni a politikai életbe, Bana azt válaszolta:

„Nem lenne igaz, hogyha azt mondanám, nincs olyan ambícióm, hogy visszatérjek az országos politikai életbe.”

Azt, hogy 12 év parlamenti munka után nem hagyja abba a politizálást – mint azt tették többen is az elmúlt hónapokban – a Facebook oldaláról könnyen ki lehet következtetni. A Közösen Vas Megyéért Egyesületben és a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) helyi szervezetében továbbra is aktívan dolgozik.

Két éve egyik pártnak sem tagja, és kizárólag abban az esetben lesz az, ha „hiteles, alternatívát felmutatni képes, jobbközép, európai irányultságú párt” jön létre. Bana ezért Márki-Zay Pétert és az ő pártalapítási terveit támogatja. Ennek kapcsán felmerült, hogy egy látszólagos háttérbe vonulás után visszatérne-e a 2024-es európai parlamenti- vagy önkormányzati választáson, de Bana még korainak tartja, hogy ezzel kapcsolatban bármit is kijelentsen.

Alternatívát és irányt egyelőre nem lát. „Összességében nem látom azt az ellenzéki oldalon, hogy ott sorakoznának országgyűlési szinten a hiteles pártok és hiteles szereplők. Van néhány kivétel, de nem túlságosan sok.

Korábbi pártom, a Jobbik a megszűnés irányába halad.”

Most megnyílt kávézójukba nem tervezi bevinni a politikát, annak ellenére, hogy vannak olyanok, akik azért látogatnak el oda, mert szimpatizáltak Bana eddigi munkásságával. „ A kávézóban mi mindenkit szeretettel várunk pártállástól, világnézettől függetlenül.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!