Extrém UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2022. június 6. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden csaknem az ország teljes területén a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon az UV-index sok helyen elérheti a 7-es értéket, így ezekre a területeken nagyon erős UV-sugárzásra adtak ki figyelmeztetést. A Dél-Dunántúlon, valamint Budapest környékén még vészesebb a helyzet, az előre jelzett UV-index a 8-as értéket is meghaladhatja, ezért ezekre a területekre extrém sugárzás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat – írja az MTI.

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

Amúgy kellemes nyári időjárás várható, igazán brutális kánikula nélkül, a hőmérséklet reggel általában 12 és 16 Celsius-fok között alakul, a nappali maximumok 26 és 32 fok között várhatók. Napközben kezdetben sok lesz a napsütés, de késő délutántól nyugat felől hidegfront érkezik, a nyugati országrészben akár záporok és zivatarok is kialakulhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!