Trianon 102: összefogásról, közös gyászról és országhatárokon túlnyúló nemzetről írnak a pártok

2022. június 4. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma van a trianoni békeszerződés 102. évfordulója, ez a nap 2010. óta Magyarországon a nemzeti összetartozás napja is egyben. Az évfordulóról a pártok és politikusok is megemlékeztek.

Fidesz – A kormánypárt Orbán Viktor soraival emlékezett meg az összetartozás napjáról: „Van egy nagy nemzet, amely messze túlnyúlik az országhatárokon. Ennek a lelki közösségnek a megőrzése olyan nehéz száz év után, mint amit megéltünk, mégiscsak sikerült. A nemzeti összetartozás gondolata, érzésvilága erős, talán erősebb, mint a korábbi évtizedekben bármikor is volt.”

KDNP – Közleményükben azt írják, hogy „történelmünk során sokszor váltunk nagyhatalmak játékszerévé, de mindig ragaszkodtunk függetlenségünkhöz, nyelvünkhöz, hitünkhöz, kultúránkhoz, tradícióinkhoz, amelyek biztosították nemzetünk fennmaradását a legnehezebb korszakokban is.” A párt kitért arra is, hogy szerintük a baloldali-liberális politika el akarta magától taszítani a határon túli magyarságot. Továbbá kiemelik, hogy Magyarország segítségnyújtását Kárpátaljának: „Az anyaország mindig segítő kezet nyújt a bajbajutottaknak, most különösképpen a kárpátaljai testvéreinknek”

Karácsony Gergely – „Trianon közös tragédiája a magyar nemzetnek, kitörölhetetlen. Számomra elsősorban édesanyám története, aki a második bécsi döntéssel visszacsatolt területen született” – írja le személyes történetét a főpolgármester. Felhívta a figyelmet, hogy Trianon kérdésében nincsenek oldalak, csak közös gyász. „Jó volna, hogy ha végre megtanulnánk a ”vagy„ helyett ”és„-t használni, és a nemzeti összetartozás napján megfogadni, Trianonból tanulva, hogy magyarokként egyek vagyunk.”

Jakab Péter – A Jobbik elnöke az összefogásról írt Facebook posztjában: büszke, hogy a baloldaliak, liberálisok és a konzervatívok összefogtak a választásra és egy asztalnál mondták ki a közös nemzeti minimumokat. „Nálam itt kezdődik a nemzet újraegyesítése, a bennünk élő Trianon legyőzése. Mert lehet, hogy ezer meg egy dologban mást gondolunk a világról, de mi mindannyian és mindenekelőtt magyarok vagyunk.”

Momentum Mozgalom – A párt összmagyarság számára nehezen feldolgozható sérelemről ír és arról, hogy kirekesztéssel nem lehet erősíteni a nemzeti összetartozást. A külhoni magyarok máig előforduló nehézségéit is említik:„Kisebbségi helyzetük, mint minden kisebbségi helyzet, előnytelen számukra, amíg a többségi társadalom nem nyit feléjük.” Pártként arra törekednek, hogy a külhoni magyarság továbbra is szerves része legyen az egyetemes magyarságnak.

LMP - A zöldpárt közleményében a Sajón zajló ökológiai katasztrófán keresztül hívta fel a figyelmet az egység és a felelősség fontosságára: „Megemlékezünk a múltról, és közben a jövőbe is tekintünk. Mindenkiért felelősséget kell vállalnunk, aki a nemzetet a szívében hordozza. A Kárpát-medence közös örökségünk, közös feladatunk a természeti kincseink megóvása. A Sajót ért ökológiai katasztrófa, és a Tiszát érintő veszélyek is megmutatják: a Kárpát-medence természeti szempontból egy egység, melynek megőrzése közös felelősségünk, megvédése elképzelhetetlen az eddigieknél sokkal határozottabb fellépés, és az együttműködés nélkül.”

MSZP – A szocialisták Ujhelyi István EP-képviselő Facebook posztjával emlékezetek meg, amiben annyit írt, hogy „Csak a határok nélküli, egységes Európai Unió lehet válasz a sebeinkre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!