„Nem lehetett tudni, hogy ha hazajön, mi fog történni” – az alkoholizmus a hozzátartozókat is megbetegíti

2022. június 4. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon az alkoholizmus minden eddiginél nagyobb probléma a szakértők szerint. Míg az önbevalláson alapuló statisztikák 400-500 ezerre teszik az alkoholisták számát, nemzetközi kutatások szerint kétmillióan is lehetnek. Ezzel Magyarország az eddigi listavezető Oroszországot is beelőzve a világranglista élére került az idén. Az, hogy egy alkoholizmus betegség, talán már köztudott. Az viszont már kevésbé világos mindenki számára, hogy az alkoholista a hozzátartozóit is megbetegítheti.

Kinga a Deutsche Welle videójában mesélte el milyen volt egy alkoholista édesapa gyerekeként felnőni, milyen sebeket szerzett gyerekkorában, és hogy ezek hogy nyomják rá a bélyegét a felnőttkori kapcsolataira is.

„Nálunk az nem volt normális dolog, hogy átölel az apám. Nekem nem volt meg az az érzésem, hogy ”apa pici hercegnője„ vagyok. Ezt nyilván tovább viszi az ember a kapcsolataiba, sehol sem fogod érezni azt, hogy te vagy az egyetlen.”

Kingának egy önsegítő közösség, az Al-Anon segített. Az Al-Anon Családi Csoport alkoholisták olyan családtagjainak és barátainak a közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat abban a reményben, hogy közösen megoldják problémáikat. Azt vallják, hogy az alkoholizmus családi betegség, minden hozzátartozó érintett benne, így a javulást, a felépülést is közös feladatnak tekintik.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!