Megint felbukkant egy medve az aszódi temetőnél

2022. június 2. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete látták és fotózták le az Aszód környékén kószáló medvét először, most pedig újra észleltek ugyanott egy állatot, amiről egyelőre még nem tudták eldönteni, hogy ugyanaz a példány-e, mint amit korábban ott láttak.

„Ma hajnalban, a temető mellett – azaz ugyanazon a helyszínen, ahol előzőleg is – újra medvét fényképezett a vadkamera. Valószínűleg nem az egy héttel ezelőtt nálunk megforduló példányról van szó, mert a mai látogató jóval termetesebbnek tűnik. A héten újabb medveveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztünk ki és ebben a posztban is nyomatékosan kérem, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést és kerüljék a Hosszúvölgyet, és általában a külterületeket! A medve nem játék!” – írta ki a polgármester csütörtökön Aszód hivatalos honlapjára. A medvét az első aszódi észlelés előtt Acsa és Püspökhatvan környékén látták.

Ha a kirándulók mégis összefutnának a medvével, a Pilisi Parkerdő és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerint a következő viselkedési szabályokat érdemes betartani:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!