Június elsejétől nem lehet a Mohácsi Kórházban szülni

2022. június 1. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mohácsi Kórház területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti eseteket szakmaspecifikus koncentráció keretében 2022. június 1. napjától a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el” – így közölte az egészségügyi intézmény honlapján a Mohácsi Kórház főigazgatója azt, hogy június elsejétől nem lehet a kórházban szülni, az érintetteket a jövőben Pécsen látják el. A nőgyógyászati járóbeteg-ellátást, a várandósgondozást, és a „ún. progresszív ellátási szintnek felelő nőgyógyászati műtéteket”, valamint a nőgyógyászati ügyeletet továbbra is biztosítja a kórház, de a szülést már nem. A változásra a Másállapotot a szülészetben mozgalom figyelt fel.

Egyes információk szerint a döntéshez hozzájárult, hogy alacsony a szülésszám Mohácson, ezért a szüléseket már nem ott látják el. Úgy tudjuk, ha valaki akut, szüléssel, várandóssággal kapcsolatos problémával érkezik a jövőben Mohácsra, ellátják sürgősséggel, de amint felmerül abban a szülés lehetősége, átviszik Pécsre.

Pécs egyébként 46,6 kilométerre van Mohácstól, ez autóval kb. 35 perces utat jelent. Közben a helyzetet nehezíti, hogy a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika május 20-i tájékoztatása szerint „a 2018-ban elnyert Családbarát Pályázat keretén belül megkezdi a szülőszobák felújítását 2022.júniusban, mely előreláthatóan 3 hónapot vesz igénybe. Az Önök kényelmének és komfortjának érdekében átépítési folyamat a teljes szülőszobai részleget érinti”. Ez idő alatt nem lesz mód alternatív szülési lehetőséget, így kádban történő vajúdást vagy vízben szülést igénybe venni.

A felújítási időszak alatt a szülőszobát egy emelettel feljebb alakítják ki a fő épület második emeletén, „ahol a szakma szabályait figyelembe véve igyekszünk az igényeknek megfelelő szőlőszobai légkört létre hozni” – írják.

Nem most fordul elő először, hogy a mohácsi szülészet nem működik: idén februárban kb. két-három hétig tartó felvételi zárlatot rendeltek el a szülészeten arra hivatkozva, hogy túl sok kórházi dolgozó esett ki a munkából koronavírus-fertőzés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!