Sokkal többen halnak meg idén vasúti átjáróknál, mint tavaly

2022. május 28. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Drámai romlást mutat az idei vasúti baleseti statisztika – hangzott el a MÁV és a rendőrség közös sajtótájékoztatóján az MTI szerint. Idén az első öt hónapban 43 vasúti átjárós baleset történt, 17-tel több, mint egy éve. 2022-ben eddig 18 ember halt meg ezekben a fajta balesetekben, ami több, mint amennyien tavaly egész évben meghaltak.

A MÁV szerint a baleseteteket 2008 óta minden egyes esetben az okozta, hogy az autósok, biciklisek és gyalogosok nem tartják be a KRESZ szabályait. 2010 óta pedig 15 vasutas halt meg, egyik esetben sem saját hibájukból, hiszen a vonatok féktávolsága több száz méter, így nem nagyon tudnak semmit tenni azért, hogy elkerüljék a baleseteket.

„A vasút részéről nincs mit szigorítani tovább, a közúti közlekedőknél kell elérni nagyobb figyelmet, növelni a felelősségtudatot, amit talán a szankciók növelésével lehetne elérni”

– mondta a MÁV szóvivője. Megjegyezték azt is, hogy Magyarországon 5460 vasúti átjáró van, amiken naponta körülbelül háromezer vonat halad át.

A rendőrség hozzátette, hogy nem csak a vasúti, de a közúti baleseti statisztikák is romlanak. Idén eddig 732-vel több személyi sérüléses közúti baleset történt, és a halálos áldozatok száma is 29-cel magasabb, mint tavaly. (Ezt árnyalni kell azért azzal a ténnyel, hogy tavaly az év első hónapjaiban még szigorú lezárások voltak a koronavírus-járvány miatt.)

A rendőrség szóvivője szerint a romló tendenciát nem lehet büntetésekkel visszafordítani, az embereknek kellene jobban odafigyelni közlekedés közben. A vasúti átjáróknál történő szabálysértések egyébként gyakran nem csak az elkövetőket és a vasutasokat, de az utasokat is veszélyeztetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől