Csak a fideszesek fele gondolja orosz agressziónak a háborút

2022. május 28. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok 14 százaléka hagyná el az országot, és 50 százaléka harcolna a megvédéséért, ha megtámadnának minket – derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amit az Index ismertetett. Az 1000 fős mintával készülő felmérést Tarjányi Péter rendelte meg, aki az eredményekből azt emelte ki, mennyire meghatározza a pártpreferencia a válaszadást.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a magyarok 65 százaléka tartja Oroszország agressziójának a háborút, míg 13 százalékuk szerint ez inkább védekezés Oroszország részéről. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka gondolja agressziónak, de a fideszesek csak 53 százaléka, közöttük 18 százalék hisz abban, hogy Oroszország csak védekezik, 29 százalékuk pedig nem tudja megítélni.

A teljes felnőtt népesség három százaléka mondta, hogy ha támadás érné Magyarországot, biztosan elhagyná az országot, míg 11 százalék valószínűnek tartja azt. 14 százalék azoknak az aránya, akik inkább nem mennének el, 68 százalék pedig biztosan maradna. Érdekesség, hogy a kormánypártok szavazói közül csak 6 százalék, aki elhagyná az országot, míg az együtt induló ellenzéki pártok szavazói között ez 24 százalékot tesz ki, de még a Mi Hazánk szavazóinak is 11 százaléka menne.

A válaszadók abban a kérdésben voltak a legmegosztottabbak, hogy harcolnának-e, ha Magyarországot támadás érné. A teljes felnőtt népesség 20 százaléka biztosan, 30 százaléka valószínűleg kész lenne részt venni a harcokban, míg 17 százalék valószínűleg nem, 25 százalék pedig semmiképpen nem akarna harcolni.

Itt is meghatározó a politikai elköteleződés, míg a Mi Hazánk-szavazók 31 százaléka mondta, hogy biztosan részt venne a harcokban, addig ez a kormánypártok támogató között 25 százalék, az összefogásban részt vevő pártok szavazói között viszont már csak 18 százalék.

A közvélemény-kutatásban válaszolók 5 százaléka mondta, hogy mindkét nemre és 35 százaléka, hogy csak a férfiakra vonatkozóan be kellene vezetni a sorkatonaságot. Szokás szerint ez a kérdés is politikailag meghatározott, míg a fideszesek 48 százaléka és a mi hazánkosok 57 százaléka sorkatonaság-párti, addig az összefogásban részt vevő ellenzéki pártok támogatói közül csak 20 százalék van a sorozás mellett.

A magyarok a NATO erejének megítélésében is megosztottak: 27 százalék biztos benne, hogy a szövetség meg tudná védeni Magyarországot egy külső támadástól, 42 százalék ezt valószínűsíti, míg a válaszadók majdnem negyede abban biztos, hogy a NATO nem tud megvédeni minket.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!