Érettségi egy év alatt? Többek között ezt ígérték a csalók, és becsaptak ötszáz embert

2022. május 27. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány év alatt majdnem hetvenmillió forintot keresett az a társaság, amelyik különböző oldalakon úgy hirdette magát, mint ahol egy év alatt érettségihez lehet jutni. A cég oktatási listájában ezen túl szerepeltek különböző szakképesítések, sőt még diploma is. Majdnem ötszáz sértett van, de a nyomozók továbbra is várják a becsapottak jelentkezését, olvasható a Police.hu-n.

Forrás: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda
Forrás: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A magyar rendőrök két éve nyomoztak a magyarországi működési engedéllyel nem rendelkező, az Egyesült Királyságban bejegyzett céggel kapcsolatban, ami rendszeresen állított ki érettségi bizonyítványokat, míg a vele együttműködő magyar kft. szervezte a toborzásokat és a diákok oktatását.

A hirdetések arról szóltak, hogy náluk érettségi bizonyítvány, különböző szakképesítésekről szóló oklevél és felsőoktatási diploma is szerezhető online oktatás útján. Az érdeklődőket rövid idő alatt megszerezhető bizonyítvánnyal kecsegtették, sőt, voltak néhány hét alatt abszolválható képzéseik is. Az így kiállított angol nyelvű bizonyítványokat, okleveleket, diplomákat már csak honosíttatni kellett egy-egy jól fizető álláshoz.

A kicsalt összegek széles skálán mozogtak. A legkisebb összeg hetvenezer forint volt, míg a legmagasabb ennek több mint húszszorosa, vagyis másfél millió forint.

A nyomozók még a múlt hónapban ütöttek rajta az ötfős társaságon, házkutatást tartottak náluk, és számítógépeket, telefonokat, pendrive-okat, pecséteket, hologramokat, jegyzeteket és rengeteg elektronikus adatot is lefoglaltak. Többek között nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsították meg a három férfit és a két nőt, akik valamennyien szabadlábon védekeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!