Disznózsírral helyettesítik a napraforgóolajat több konzerv készételben a háború miatt

2022. május 27. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy május 1-től érvényes rendelet alapján helyettesítő összetevőket használhatnak a gyártók az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és csomagolása is a régi marad – vette észre a 444.hu a Tudatos Vásárlók közleményében. Ebben azt írják, hogy arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgóolaj és a búza cseréjét jelenthetik, és így is történt, megjelentek az első termékek, amelyekbe helyettesítő összetevő került.

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) honlapján az áll, hogy az intézkedésre a „hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében”. A Nébih honlapján feltüntetett lista nem is rövid, szerepel rajta többek között a Szegedi Paprika Zrt. 35 db konzerv terméke, köztük a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. A listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték.

A változtatást Szegedi Paprika Zrt. oldalán az ukrán háborúval indokolja: „A jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!