Vége lehet a trükközésnek, szigorítják a boltok akciózását

2022. május 27. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Május 28-án, szombaton minden eddiginél szigorúbb jogszabályok lépnek életbe a fogyasztóvédelem területén. Egy új, uniós jogszabály a boltok akciózását és az e-kereskedelem moderációs elveit szigorítja – írja a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleménye alapján az MTI.

Az új szabály értelmében az akció meghirdetésekor az akciós ár mellett kötelező lesz forintban feltüntetni az akció indulása előtti 30 napos időszak legalacsonyabb árát is.

Így a kereskedő nem tudja megtenni, hogy az akció előtt megemeli az árat, majd lecsökkenti, ezzel megtévesztve a vásárlót.

Amennyiben az akciós terméknek nincs 30 napos múltja, akkor az akciózás előtti 15 napon érvényes legalacsonyabb árat kell majd feltüntetni.

Az akciós sorozatokra is van megoldása az új szabályozásnak: ha egy kereskedő 10 százalékos árengedménnyel nyitja az akciót, majd egy újabb 10, majd még egy 10 százalékos akciót hirdet, akkor az első árcsökkentés előtti árat is meg kell mutatnia a vásárlóknak.

A boltok továbbra is hirdethetnek majd általános akciót, ugyanakkor az érintett termékeknél külön-külön is be kell majd mutatni a korábbi árat.

A CLM BITAI & PARTNERS Ügyvédi Iroda közleménye szerint az online piactérben is szigorúbb szabályok lépnek életbe. A jövőben például kötelező lesz feltüntetni, hogy egy terméket vagy szolgáltatást kínáló fél kereskedő-e vagy magánszemély.

Lényeges változás lesz az is, hogy ha egy vállalkozás oldalán a termékek mellett szerepel az értékelés lehetősége, akkor minden esetben biztosítani kell, hogy a közzétett értékelés olyan fogyasztótól származik, aki valóban használta vagy megvásárolta azt. Ezzel elkerülhető lesz, hogy a vállalkozások hamis pozitív értékelésekkel ösztönözzék vásárlásra a fogyasztókat.

Megtévesztőnek minősül május 28-tól az a gyakorlat is, hogy egy árut az egyik tagállamban úgy forgalmaznak, hogy az megegyezik egy más tagállamban forgalmazott áruval, miközben összetételében vagy jellemzőiben jelentős eltérések vannak. Ez az előírás minden termékre vonatkozik majd, nem csak az élelmiszerekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!