Nyolc év alatt jutottunk el a bajai videóhamisítási ügy elsőfokú ítéletéig

2022. május 27. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Hét hónap felfüggesztett börtönre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Kőrös Gusztávot, a bajai videóhamisítási ügy főszereplőjét, közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Kőrös Gusztáv – Forrás: ATV
Kőrös Gusztáv – Forrás: ATV

A szövevényes ügy lényege: 2013. október 15-én egy ellenzéki parlamenti képviselő feljelentést tett azért, mert állítása szerint a két nappal korábban tartott bajai időközi önkormányzati választáson többen pénzért szavaztak a Fidesz jelöltjére.

A 2014-es vádirat szerint Kőrös Gusztáv egy hamis videót készített, amivel a kormánypártokat szerette volna lejáratni. Társai egy jelenetet adtak elő, ami szerint egyiküket egy előnyös ajánlattal kereste meg a térség országgyűlési képviselője (egyben Baja város polgármestere), a város egy képviselő-testületi tagja, továbbá a területi cigány önkormányzat elnöke és alelnöke.

Az ajánlat szerint készpénz, tűzifa és „különböző intézkedések” ígérete fejében azt kérték, hogy a választáson a Fidesz jelöltjére szavazzanak, és más személyeket is vegyenek rá erre.

Kőrös Gusztáv a felvételt átadta valakinek, akiről tudta, hogy azt továbbítja a hatóságoknak. A felvétel eljutott az országgyűlési képviselőhöz, aki azt a választás rendje elleni bűntett miatt korábban tett feljelentése kiegészítéseként az Országos Rendőr-főkapitányságon bizonyítékként csatolta.

A koholt bizonyíték alapján az ügyben büntetőeljárás indult, amelyet azonban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. december 20-án bűncselekmény hiányában megszüntetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!