Először végeztek epeműtétet robottal a Semmelweis Egyetemen

2022. május 26. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az országban elsőként robotasszisztált epehólyagműtétet végeztek el a Semmelweis Egyetemen – közölte a Semmelweis Egyetem. A Da Vinci Xi robot segítségével végzett beavatkozás május 24-én történt, a beteg, egy 68 éves nő a műtétet követő második napon elhagyhatta a klinikát. Az egyetem közleménye szerint a robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek felépülése gyorsabb, így rövidebb időt kell kórházban tölteniük.

Operáció közben a Da Vinci robot Fotó: Semmelweis Egyetem
Operáció közben a Da Vinci robot Fotó: Semmelweis Egyetem

A rendszerről Szijártó Attila, a sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai klinika igazgatója azt mondta, három fő részből áll: a beteggel a robot négy karja érintkezik, az orvos pedig nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, amelyet pedálokkal és joystickhoz hasonló karokkal irányít. A sebész így három dimenzióban és legalább tízszeres nagyításban látja a műtéti területet.

A Da Vinci rendszer harmadik pillére az úgynevezett torony, amely tartalmazza azokat a fontos műszereket is, amelyek a műtét biztonságáért felelnek, és például a vérzést csillapítják. A jövőben komplex onkológiai megbetegedéseket tudunk majd sebészileg gyógyítani ezzel a készülékkel – mondta Szijártó Attila. Magyarországon már két intézményben is rendelkezésre áll egy-egy korábbi generációs technológia (DaVinci X).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!