Növekvő fagykárokhoz vezethet a klímaváltozás Magyarországon

2022. május 24. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző századhoz képest egy héttel korábbra tolódott az utolsó tavaszi fagy időpontja, ami komoly gondot okozhat a magyar mezőgazdaságnak, írja a Másfélfok tudományos weboldal. Az elemzés szerzői szerint a jelenség jelentősen megnöveli a fagykárok kockázatát, hiszen a klímaváltozás miatt korábban kezdődő virágzás során a növények különösen érzékenyek a nulla fok alatti hőmérsékletekre.

Az éghajlatkutatók által jegyzett cikk azt állítja, a vegetációs időszak kezdete sokkal gyorsabban tolódik korábbra, mint ahogyan azt az utolsó tavaszi fagyok követni tudják, így ez a növények fejlődésében a jelenleginél nagyobb visszaeséshez és esetenként még súlyosabb mezőgazdasági károkhoz vezet majd.

A szerzők szerint 70 százalékos bizonyossággal lehet állítani, hogy a jelenség emberi tevékenység miatt következett be, pesszimista forgatókönyvek pedig 20 napos tolódást prognosztizálnak a 21. század végére. Az országban az Észak-Dunántúl és a Kisalföld lehetnek a legjobban érintett területek.

A Másfélfok már korábban is figyelmeztetett a klímaváltozás veszélyeire, a tavaszi növényfejlődés megváltozásáról szóló elemzésüket itt szemléztük.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom