Növekvő fagykárokhoz vezethet a klímaváltozás Magyarországon

2022. május 24. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző századhoz képest egy héttel korábbra tolódott az utolsó tavaszi fagy időpontja, ami komoly gondot okozhat a magyar mezőgazdaságnak, írja a Másfélfok tudományos weboldal. Az elemzés szerzői szerint a jelenség jelentősen megnöveli a fagykárok kockázatát, hiszen a klímaváltozás miatt korábban kezdődő virágzás során a növények különösen érzékenyek a nulla fok alatti hőmérsékletekre.

Az éghajlatkutatók által jegyzett cikk azt állítja, a vegetációs időszak kezdete sokkal gyorsabban tolódik korábbra, mint ahogyan azt az utolsó tavaszi fagyok követni tudják, így ez a növények fejlődésében a jelenleginél nagyobb visszaeséshez és esetenként még súlyosabb mezőgazdasági károkhoz vezet majd.

A szerzők szerint 70 százalékos bizonyossággal lehet állítani, hogy a jelenség emberi tevékenység miatt következett be, pesszimista forgatókönyvek pedig 20 napos tolódást prognosztizálnak a 21. század végére. Az országban az Észak-Dunántúl és a Kisalföld lehetnek a legjobban érintett területek.

A Másfélfok már korábban is figyelmeztetett a klímaváltozás veszélyeire, a tavaszi növényfejlődés megváltozásáról szóló elemzésüket itt szemléztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!