Hvg: Titkosították, hogy ki írja alá a megfigyelések engedélyezését

2022. május 24. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelésekkel kapcsolatban kérdezte a Hvg.hu az Igazságügyi Minisztériumot. A tárcánál az egész éves adatot már nem árulták el nekik, mondván: nem tartják nyilván, csak a kérelmek számát, holott tavaly nyáron még tudták, hogy addig hány ilyen adatgyűjtést engedélyeztek. Azóta azt is titkosították, hogy ki írta alá az engedélyeket.

A hvg.hu a Igazságügyi Minisztériumtól 2022. február 18-án küldött közérdekű adatigénylésében a következőket kérdezte:

  • 2021-ben, a teljes évben hány darab miniszteri engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú, titkos információgyűjtést engedélyeztek a tárcánál?
  • A 2021-es fenti, megadott engedélyek közül hány darabot írt alá Varga Judit igazságügyi miniszter, hány darabot írt alá Völner Pál államtitkár, hány darabot írt alá Répássy Róbert államtitkár, és hány darabot írt alá más minisztériumi tisztviselő?
  • 2021-ben, a teljes évben hány darab miniszteri engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú, titkos információgyűjtés engedélyét tagadták meg a tárcánál?

A három kérdés közül egyre sem kaptak végül választ. Az alapesetben 15 napos törvényi válaszadási határidőt 90 napra nyújtották a május 31-ével amúgy megszűnő, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre és a tárcának azzal összefüggő feladataira hivatkozva. Végül egyetlen, amúgy nem is kért adatot kaptak csak:

„2021-ben 1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés-előterjesztés került az igazságügyi tárcához benyújtásra, egyéb közérdekű adatot nem tartunk nyilván.”

A válasz szerint csak a beérkezett kérelmek számát tartják nyilván, a megadott engedélyekét már nem – ezt erősíti a harmadik kérdésre, az elutasított kérelmekre adott válaszuk is, miszerint a minisztérium „nem rendelkezik a kért adatokkal”, pedig a tárca évek óta hasonló közérdekű adatigénylésekre rendre kiadta a megadott engedélyek számát. A HVG ezek után megkérdezte, ennek mi az oka, de nem kaptak választ.

Az engedélyeket aláírók személyére vonatkozó kérdésre azt válaszolták, hogy „a kért adatok az Infotv. 27. § (1) bekezdése alapján nem ismerhetők meg”, vagyis

titkosították, hogy kik az engedélyek aláírói.

Ilyen minősített adat érvényességi ideje a jogszabály szerint 10-30 év is lehet, vagyis a tárca válasza szerint ennyi ideig nem tudható, hogy Varga Judit miniszter vagy éppen egy államtitkára írt-e alá bizonyos számú engedélyt, írja a HVG.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!