Polt Péter csavaros logikával megmagyarázta az Európai Ügyészségnek, hogy nem baj, ha nem csatlakozunk hozzájuk

2022. május 23. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész Bécsben az Európai Unió tagállamainak ügyészségeit tömörítő szervezet, a Network ülésén tartott előadást az Európai Ügyészségről, a magyar ügyészség és az uniós társszervezetek együttműködésről.

Ebben beszélt többek között arról, hogy Magyarország „elvi okok miatt nem csatlakozik a szervezethez”, de ettől még törekszik rá, hogy „védje az EU pénzügyi érdekeit”.

Polt arról is beszélt, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények esetében – ha az Európai Unió azt szükségesnek látja – pótmagánvádlóként léphet fel. Erre a magyar jogrendszer a magyar ügyészség álláspontja szerint ma is lehetőséget ad, tette hozzá. Az Európai Uniót – ebben az esetben mint sértettet – a pótmagánvádas eljárás során akár az Európai Ügyészség is képviselheti.

Polt emellett azzal is érvelt, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás hiánya szerinte már csak azért sem lehet baj, mert az OLAF „közvetett módon”, a magyar hatóságok segítségével elvégezheti ugyanazt a munkát, mint amit máshol az Európai Ügyészség csinál.

2022 márciusáig az EPPO 8 európai nyomozási határozatot bocsátott ki Magyarország irányába, amelyből hármat már teljes egészében végrehajtottak a magyar ügyészek, zárta Polt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!