Polt Péter csavaros logikával megmagyarázta az Európai Ügyészségnek, hogy nem baj, ha nem csatlakozunk hozzájuk

2022. május 23. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész Bécsben az Európai Unió tagállamainak ügyészségeit tömörítő szervezet, a Network ülésén tartott előadást az Európai Ügyészségről, a magyar ügyészség és az uniós társszervezetek együttműködésről.

Ebben beszélt többek között arról, hogy Magyarország „elvi okok miatt nem csatlakozik a szervezethez”, de ettől még törekszik rá, hogy „védje az EU pénzügyi érdekeit”.

Polt arról is beszélt, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények esetében – ha az Európai Unió azt szükségesnek látja – pótmagánvádlóként léphet fel. Erre a magyar jogrendszer a magyar ügyészség álláspontja szerint ma is lehetőséget ad, tette hozzá. Az Európai Uniót – ebben az esetben mint sértettet – a pótmagánvádas eljárás során akár az Európai Ügyészség is képviselheti.

Polt emellett azzal is érvelt, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás hiánya szerinte már csak azért sem lehet baj, mert az OLAF „közvetett módon”, a magyar hatóságok segítségével elvégezheti ugyanazt a munkát, mint amit máshol az Európai Ügyészség csinál.

2022 márciusáig az EPPO 8 európai nyomozási határozatot bocsátott ki Magyarország irányába, amelyből hármat már teljes egészében végrehajtottak a magyar ügyészek, zárta Polt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom