„Nem érzem, hogy ez kisebb lenne” – Miniházak és kerekeken guruló tiny house-ok Magyarországon

2022. május 21. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelentek és terjedni is kezdtek a miniházak és a kerekeken guruló tiny house-ok Magyarországon, sőt, a gyártók szerint érezhetően megnőtt a kereslet ezek iránt. Az extrémnek tűnő lakhatási módszert kipróbálók szerint valós alternatíva lehet egy ilyen miniház ma, egy újabb lakhatási válságküszöbén álló Magyarországon. A témában készített videóriportot a Deutsche Welle magyar nyelvű kiadása, amelyet a DW és a Telex együttműködésének keretein belül be is mutatunk. Így olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy

  • kinek, kiknek jelenthetnek megoldást a fokozódó lakhatási kihívásokra a magyar piacon is megjelenő miniházak és kerekeken guruló tiny house-ok,
  • hogyan lehet bennük elférni,
  • valóban alkalmasak-e állandó lakhatásra, és
  • mennyibe kerülnek?

Előnyökről, hátrányokról, megvalósíthatóságról kérdezett a DW két hazai tiny house-tulajdonost:

Az Eurostat adatai szerint 2010 és 2021 között a 24 EU-tagállam közül Észtország mellett Magyarországon emelkedtek leginkább az ingatlanárak: méghozzá 128 százalékkal. Egyre kevesebben lesznek tehát képesek arra, hogy lakást, esetleg családi házat vásároljanak maguknak. Már csak ezért is érthető, hogy egyre többen érdeklődnek az extrém kis alapterületű házak iránt, amelyek nemcsak olcsók, de praktikus elrendezéssel rendkívül kényelmesek és esztétikusak is lehetnek, írja a DW videóajánlójában.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom