Lezárult a nyomozás, száz harcra képzett kutyát foglaltak le a rendőrök a nagykőrösi tanyán

2022. május 20. – 08:31

Lezárult a nyomozás, száz harcra képzett kutyát foglaltak le a rendőrök a nagykőrösi tanyán
A kép csak illusztráció, de ilyen staffordshire terriereket találtak a rendőrök – Adriano Bacchella / AGF / Photononstop / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél évvel a razzia után a rendőrség lezárta a nagykőrösi kutyaviadalokat vizsgáló nyomozást – írja a Police.hu. 2020 december 5-én csaptak le egy tanyán, ahol rendszeresen tartottak viadalokat. A helyszínen edzésre használt futógépet és mérlegeket is találtak, valamint akkor még azt írták, hogy 51 kutya volt a tanyán.

A nyomozás végére már 100 harci kutyáról, több mint 150 bűncselekményről és 15 gyanúsítottról írnak. Ennek az az oka, hogy a nyomozás közben kiszélesítették az ügyet. A terheltek között van budapesti, nagykőrösi, dunaharaszti, domaházi, zsombói, erdőhorváti és albertirsai lakos is. A férfiak mellett két nőt és egy fiatalkorú fiút is gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök.

A vádak között szerepel

  • tiltott állatviadal szervezése,
  • tiltott állatviadalokon indított ebek vonatkozásában elkövetett állatkínzás,
  • gerinces állat tiltott állatviadal céljából történő tenyésztése,
  • lőfegyverrel visszaélés,
  • állatoknak nem megfelelő tartásával kapcsolatban elkövetett állatkínzás,
  • kiskorú veszélyeztetése.

A banda több tagjáról is kiderült, hogy évek óta tenyésztenek amerikai staffordshire terriereket, méghozzá kifejezetten kutyaviadalokra. Ezeket közönség előtt tartották, és fogadni is lehetett. A legjobban szereplő kutyákat pároztatták, a kölyköket pedig eladták az állatviadalokkal érintettek körén belül.

A 100 lefoglalt kutya közül egyik sem volt idősebb, mint 5 éves. A rendőrség szerint valószínű, hogy a korosabb, harcra alkalmatlan kutyákat vagy nem tartották meg, vagy azok belehaltak a harcokba. A lefoglalt ebek sorsáról az érintett kormányhivatalok döntenek. A Nemzeti Nyomozóiroda vádemelést javasol a Pest Megyei Főügyészségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!