Az EU újabb korrupciós kockázatot szúrt ki a magyar jogrendszerben, kötelezettségszegési eljárás indul

2022. május 19. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság újabb korrupciós kockázatot azonosított a magyar jogrendszerben, ezért kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarország ellen – írja a Hvg Eurológusa.

A lap szerint ennek előzménye, hogy az EB minden évben országspecifikus ajánlásokat küld a magyar hatóságoknak arról, hogy milyen korrupciós kockázatok merülnek fel az uniós pénzek felhasználásánál. Csakhogy a magyar kormány rendszerint nem teszi meg az ajánlásoknak megfelelő lépéseket.

A Bizottság úgy határozott, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, mert nem ültette át megfelelően az Unió pénzügyi érdekeit védő uniós szabályokat, melyek a Bizottság csalás elleni stratégiájának részét képezik. A Hvg szerint azon uniós irányelv rendelkezéseivel van gondban a magyar jogrendszer, amelyek meghatározzák a bűncselekmények (csalás, korrupció és hűtlen kezelés) fogalmát, valamint a szankciókat és az elévülési időt.

Magyarországnak most két hónap áll rendelkezésre a válaszadásra. Ha nem sikerül eloszlatni a brüsszeli aggodalmakat, akkor az eljárás a következő szakaszba lépve folytatódik. Rajtunk kívül Észtország, Málta és Hollandia is kapott ezzel kapcsolatos felszólító levelet.

A mostanit mellet négy további ügyben is eljárás indult, illetve a már megindított eljárás tovább folytatódott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!