Eddig Svájcba kellett érte utazni, itthon most először egy nyolcvanéves férfi kapta meg az újfajta rákkezelést

2022. május 16. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 80 éves rákos beteg kapta meg itthon először az izotópos infúziós terápiát, amiért eddig Svájcba vagy Németországba kellett utazniuk a daganatos betegeknek.

Az RTL Híradó szerint a radioaktív anyagot tartalmazó infúziós kúrával a hormontermelő, vagyis a neuroendokrin daganatokat lehet kezelni, és a lényege, hogy a sugárzó izotóp, amit bejuttatnak az infúzión keresztül, elpusztítja a rákos sejteket. A sugárkezelést az idős férfi pedig a Semmelweis Egyetemen kapta azt meg.

Magyarországon évente hatvan-száz új neuroendokrin daganatos beteget diagnosztizálnak, az esetek felében a betegek már előrehaladott stádiumban vannak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom