Mi lesz vele, ha mi már nem leszünk? Itt hal meg, mumifikálódik?

2022. május 14. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Zsófi 30 éves, de egy ritka központi idegrendszeri rendellenesség miatt egy 8 hónapos baba fejlettségi szintjén él. A szülei otthon gondozzák, és rettegnek a gondolattól is, hogy mi lesz, ha már képtelenek lesznek a lányuk ellátására. Budapesten és Pest megyében ugyanis nincsen olyan bentlakásos intézmény, ami súlyos fogyatékossággal élő emberek számára megfelelő lenne.

Néhány hasonló helyzetben levő szülő összefogott, és beperelte az államot, hogy bíróság kötelezze a támogatott lakhatás biztosítására. Öt év jogi háborúskodás után a pert jogerősen megnyerték, de abban továbbra is csak reménykedhetnek hogy az állam belátható időn belül eleget tesz a kötelezettségének.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass