Áder egyik utolsó döntése: megfosztott egy ukrajnai születésű férfit a magyar állampolgárságtól

2022. május 14. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

A május 13-i Magyar Közlöny közölte, hogy a még hivatalban lévő Áder János köztársasági elnök visszavonta egy 33 éves lonkai születésű férfi magyar állampolgárságát. Íme a szó szerinti határozat, Áder nem indokolta, miért döntött így.

A köztársasági elnök 176/2022. (V. 13.) KE határozata állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről

Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés i) pontja, valamint a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján – a Miniszterelnökséget vezető miniszter TKF-1/781/3/2022. számú előterjesztésére – Lazarcsuk Vaszily (névmódosítás előtti neve: Lazarcsuk Vaszily Pavlovics; születési hely, idő: Lonka [Szovjetunió], 1988. október 8.) magyar állampolgárságát visszavonom.

Lonka az ukrán–román határon fekszik, a rahói járásban, Tisza menti kis falu Kárpátalján. Az MFOR azt írja, hogy az elbúcsúzó államfő több ilyen döntést is hozott az utóbbi időben.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass