Két éven át csak papíron adta be a kötelező oltásokat az agárdi fényevő család ügyében is vádlott gyerekorvos

2022. május 13. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadfokú eljárásban folytatódik az ismét elítélt házi gyermekorvosnő büntetőügye – közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Az orvost korábban az agárdi fényevő család perében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vonták felelősségre.

A doktornő ellen a Budapesti X. és XVIII. kerületi ügyészség még 2017-ben emelt vádat harmadrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly januárban elsőfokú ítéletével felmentette a doktornőt, de a határozat ellen az ügyész fellebbezett.

Másodfokon a Fővárosi Törvényszék idén márciusban a doktornőt bűnösnek mondta ki harmadrendbeli, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte, és három évre eltiltotta orvosi foglalkozásától.

A nő még 2011-ben egy fővárosi kerületben házi gyermekorvosként dolgozott, és egy 2011 őszén született gyermek esetében 2011 októbere és 2013 júliusa között több alkalommal valótlanul dokumentálta oltóorvosi hatósági jogkörében eljárva, hogy beadta a csecsemő kötelező védőoltásait.

Miután a vádlottal kapcsolatot tartó apa 2014. évben meghalt, a gyermek anyja egy másik gyermekorvoshoz fordult, aki rájött, hogy a kisfiú addig az időpontig valójában nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, amelyeket pótolt.

A másodfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a harmadfokú eljárásban a bíróság az ítéleti minősítést pontosítsa, rendelkezzen a felmerült szakértői díjról, és a Fővárosi Törvényszék ítéletét hagyja helyben.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass