Egyszerűbben lehet eladni a társasházi parkolókat

2022. május 13. – 13:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében, írja az MTI a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőjére hivatkozva.

Sokan jártak eddig úgy, hogy megvettek egy lakást mondjuk egy 100 lakásos társasházban, a hozzá „járó” garázst viszont nem kapták meg, mert írni kellett a teljes társasháznak, ugyanis

a társasházi teremgarázsokban található parkolóhelyeket tipikusan nem önálló ingatlanokként, hanem egy közös garázsként jegyezték be

az ingatlan-nyilvántartásban. Ezért ha például valaki el akarta adni a parkolóhelyét, meg kellett keresnie a tulajdonostársakat tértivevényes leveleken keresztül, hogy biztosítsa számukra elővásárlási joguk gyakorlását, ami időt és költségeket jelentett.

Ezentúl azonban a jogszabályváltozás lehetővé teszi az újonnan épülő garázsok esetében, hogy a parkolóhelyeket önálló ingatlanként vegyék nyilvántartásba, így ezek értékesítése is könnyebbé válik.

A módosítás megoldást kínál a már megépült, közös tulajdonban álló társasházi garázsok eladására is. Ezentúl elegendő, ha a parkolóhely eladója a földhivatal részére csatolja a társasházi közös képviselő nyilatkozatát, amely igazolja, hogy a vételi ajánlatot a társasház közös használatú helyiségében kifüggesztették. A gyakorlatban már alkalmazták ezt a megoldást, azonban eddig az adott földhivatal jóindulatán múlott, hogy azt el is fogadták-e.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass