Csalásért vádat emeltek egy volt bíró ellen, aki összesen 589 millió forinttal károsította meg áldozatait

2022. május 11. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a korábban egy kerületi bíróságon elnökhelyettesként, majd csoportvezetőként dolgozó, 2019 júliusa óta nyugdíjba vonult bíró ellen.

A vád szerint a volt bíró 2008 és 2015 között részben megnövekedett anyagi terhei miatt, részben pedig a különböző pénzintézetek felé fennálló tartozásainak rendezése céljából további személyi kölcsönöket és hiteleket vett fel, miközben tisztában volt azzal, hogy azokat nem tudja visszafizetni, és ez nem is állt szándékában.

2014. december 31-én a vádlottnak több mint három millió forint hitelkártyatartozására, öt bank felé fennálló tartozásai miatt havi 436 462 forint fizetési kötelezettsége, továbbá 5 640 000 forint magánkölcsönből eredő tartozása volt.

A volt bíró jövedelmét 2015-től kizárólag a munkabére jelentette, amelynek összege nem haladta meg a havi hatszázezer forintot.

A folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2015-től úgy próbált pénzhez jutni ismerőseitől, kollégáitól, valamint az általuk ajánlott személyektől, hogy a tényleges vagyoni helyzetéről nem tájékoztatta őket.

2015 szeptemberéig 66 300 000 forintot vett át magánszemélyektől úgy, hogy tisztában volt vele, hogy a kölcsönöket nem tudja visszafizetni.

Áldozatait ingatlanokkal kapcsolatos befektetési lehetőségekkel hitegette, továbbá hozzátartozóinak ideiglenes likviditási problémáira és ingatlanvásárláshoz szükséges pénzügyi segítségre hivatkozva különböző összegeket kért kölcsön, rövid visszafizetési határidőket ígérve.

A vádlott 28 sértettnek összesen 589 millió forint kárt okozott, amely csak részben térült meg.

Az ügyészség szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását javasolta, valamint 213 682 000 forint erejéig vagyonelkobzást indítványozott a volt bíróval szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!