Vádat emeltek a férfi ellen, aki egy építkezésen megzavarta a denevérek téli álmát, 18 állat pusztult el

2022. május 11. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Természetkárosításért emelt vádat az ügyészség egy negyvenéves férfi ellen, aki nyolcvanegy denevér életét veszélyeztette.

A férfi egy irodaház bontásán dolgozott, amikor a külső műmárvány borítás bontása közben észlelte, hogy az alatt denevérek bújtak egymáshoz.

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctua) védett faj, természetvédelmi értéke
egyedenként huszonötezer forint.

Ha valaki védett állatot észlel, szólnia kell a műszakvezetőnek, és le kell állítania a munkát, amíg az állatokat biztonságos helyre szállítják. A férfi ezt nem tette meg, hanem folytatta a bontást, így az álmukból felzavart denevérek elrepültek, vagy a földre esve elpusztultak.

A vádlott összesen 81 denevér telelését zavarta meg, közülük 63 életben maradt, 18 viszont nem élte túl a zuhanást, vagy kihűlt.

Az ügyészség pénzbüntetést szabna ki a büntetlen előéletű vádlottra.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass