Csalásokból származó pénzt mostak tisztára, a rendőrség 27 gyanúsítottat vett őrizetbe

2022. május 11. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Magukat különböző pénzintézetek ügyintézőinek kiadva csaltak ki több millió forintot áldozataiktól annak a bűnbandának a tagjai, akik a csalással szerzett pénzt egy pénzmosoda-hálózat segítségével próbálták tisztára mosni. A hálózatot működtető gyanúsítottakat a rendőrség őrizetbe vette, a csalás elkövetőit keresik, írja a Police.hu.

Az egyelőre ismeretlen elkövetők úgy értek el több tucat embert, hogy azok telefonján egy pénzintézet központi telefonszáma jelent meg hívó félként. Mivel a sértettek meg voltak győződve, hogy saját bankjuktól hívták őket, az elkövetők könnyen rávették őket, hogy pénzt utaljanak egy megadott számlaszámra, vagy megadják banki adataikat – amelyek segítségével a csalók hozzáférhetnek bankszámláikhoz. A spoofing-ként ismert bűncselekménnyel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot.

Ellenük a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett és üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

A BRFK nyomozása megállapította, hogy a csalásokat és az abból származó hasznot elrejteni igyekvő pénzmosást más elkövetői kör hajtotta végre.

A piszkos pénzek fogadására Kelet-Magyarországon nyitottak számlákat, ahonnan készpénzben vették fel az érkező összegeket. A budapesti nyomozók április 25-én és 26-án egy szervezett akcióban több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen 15 feltételezett elkövetőn ütöttek rajta. Eddig összesen 27 embert gyanúsítanak pénzmosással, köztük a 24 éves B. Dezsőt és a 48 éves H. Zsoltot, akik a rendelkezésre álló adatok szerint nehéz anyagi körülmények között élő embereket tíz-húszezer forintért vettek rá pénzmosás elkövetésére a számlanyitással és a milliós összegek felvételével.

A két férfit a rendőrök őrizetbe vették, és letartóztatásba kerültek, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

A csalásokból befolyt pénzeket a beszervezők egy ukrán állampolgár részére adták át, aki ellen a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass