Csalásokból származó pénzt mostak tisztára, a rendőrség 27 gyanúsítottat vett őrizetbe

2022. május 11. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Magukat különböző pénzintézetek ügyintézőinek kiadva csaltak ki több millió forintot áldozataiktól annak a bűnbandának a tagjai, akik a csalással szerzett pénzt egy pénzmosoda-hálózat segítségével próbálták tisztára mosni. A hálózatot működtető gyanúsítottakat a rendőrség őrizetbe vette, a csalás elkövetőit keresik, írja a Police.hu.

Az egyelőre ismeretlen elkövetők úgy értek el több tucat embert, hogy azok telefonján egy pénzintézet központi telefonszáma jelent meg hívó félként. Mivel a sértettek meg voltak győződve, hogy saját bankjuktól hívták őket, az elkövetők könnyen rávették őket, hogy pénzt utaljanak egy megadott számlaszámra, vagy megadják banki adataikat – amelyek segítségével a csalók hozzáférhetnek bankszámláikhoz. A spoofing-ként ismert bűncselekménnyel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot.

Ellenük a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett és üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

A BRFK nyomozása megállapította, hogy a csalásokat és az abból származó hasznot elrejteni igyekvő pénzmosást más elkövetői kör hajtotta végre.

A piszkos pénzek fogadására Kelet-Magyarországon nyitottak számlákat, ahonnan készpénzben vették fel az érkező összegeket. A budapesti nyomozók április 25-én és 26-án egy szervezett akcióban több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen 15 feltételezett elkövetőn ütöttek rajta. Eddig összesen 27 embert gyanúsítanak pénzmosással, köztük a 24 éves B. Dezsőt és a 48 éves H. Zsoltot, akik a rendelkezésre álló adatok szerint nehéz anyagi körülmények között élő embereket tíz-húszezer forintért vettek rá pénzmosás elkövetésére a számlanyitással és a milliós összegek felvételével.

A két férfit a rendőrök őrizetbe vették, és letartóztatásba kerültek, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

A csalásokból befolyt pénzeket a beszervezők egy ukrán állampolgár részére adták át, aki ellen a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!