Rtl.hu: Több ezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon

2022. május 10. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább négyezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon – derült ki azokból az adatokból, amelyeket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) küldött az rtl.hu megkeresésére. A tájékoztatás szerint a rendőrség hivatásos állományának telítettsége 90,3 százalékos, azaz a 36-37 ezer fős létszám ideális esetben akár 40-41 ezerre is duzzadhatna.

A következő években várhatóan még nagyobb lesz, mert csökkent azoknak a száma, akik tiszthelyettesi technikumba jelentkeztek: tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket, írja a tévécsatorna hírportálja.

Az utánpótlást segíti, hogy már nemcsak a kétéves technikumi képzésre lehet jelentkezni, hanem egy sokkal rövidebb, 10 hónapig tartó járőrképzésre is. Erre 2021-ben 1282-en jelentkeztek összesen (áprilisban, szeptemberben és novemberben indultak a tanfolyamok), idén csak áprilisban 198 diák kezdte el a képzést.

Az adatok viszont csak a jelentkezők számát mutatják, ugyanis minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom