A fideszes Bánki Erik a bíróságon tagadta, hogy köze lenne a pécsi buszbeszerzési korrupciós ügyhöz

2022. május 10. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden tanúként hallgatták ki Bánki Erik fideszes képviselőt, a parlament gazdasági bizottságának újraválasztott elnökét a Volvo-gate néven elhíresült büntetőperben, a Kaposvári Törvényszéken. A Szabad Pécs beszámolója szerint Bánki a bíróság előtt

  • határozottan tagadta, hogy ő maga az ügy kulcsszereplője lenne;
  • elismerte, hogy a per korábbi harmadrendű vádlottját, a már elítélt Paczek Endre Tibort ismeri a sportéletből, korábban vett tőle egy autót is saját magának;
  • elismerte azt is, hogy Paczek ügyvezető volt egy olyan német cégben, aminek ő maga résztulajdonosa volt;
  • de a bíróság kérdésére tagadta, hogy akár ebben az ügybe, akár más pécsi ügybe ő operatívan belefolyt volna.

A fideszes politikus tanúvallomásában elismerte, hogy a buszbeszerzés időszakában Hollandiában járt – ezt a Volvo-per februárban elhunyt, elsőrendű vádlottjának tanúvallomása és az ő ügyvédje által korábban kikért repülőtéri adatok is alátámasztják. Ugyanakkor állította, hogy nem a buszbeszerzés miatt ment, ebben az ügyben soha, sehol nem is tárgyalt.

Bánki azt vallotta tanúként, hogy Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselőjével, Csizi Péterrel repült együtt, de a hollandiai, egynapos utazásuk oka egy koncert, illetve a „gasztronómiai érdeklődésük” volt, nem a buszbeszerzés.

A pécsi buszbeszerzési botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz, mint az eredeti ajánlat volt. A haszon egy érdemi munkát a folyamatban nem végző közvetítőcégnél csapódott le, az eset 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek (az összeg attól függ, akkori vagy mai árfolyamon számolunk). A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog, és nyomozás indult előbb ott, aztán Magyarországon is.

A szövevényes ügyben korábban három ember került a vádlottak padjára, Paiger István Péter (a Tüke Busz korábbi vezérigazgatója), Csengő András (Hollandia egykori tiszteletbeli konzulja) és egy bizonyos Paczek Endre Tibor. Utóbbi egy thaiföldi cég (a Taki Company Limited) képviselője volt, amelynek részére átutaltak 172 millió forintnak megfelelő, a korrupt ügyeltből származó összeget.

A Volvo-per elsőrendű vádlottja, Paiger István idén februárban váratlanul meghalt, a harmadrendű vádlott, Paczek Endre Tibor pedig az előkészítő tárgyaláson elismerte, hogy pénzmosást követett el, így két év felfüggesztett börtönre ítélték.

A keddi bírósági tárgyaláson jelen volt Hadházy Ákos is, aki a Szabad Pécsnek azt mondta: feljelentést tesz Bánki Erik tanúvallomása alapján, mert szerinte a hallottak éppen elég gyanúra adnak okot. Hadházy a Szabad Pécsnek nyilatkozva azt is felidézte, hogy a februárban elhunyt elsőrendű vádlott írásos tanúvallomása szerint Bánkinak és Csizinek igenis volt köze a korrupt buszbeszerzéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!