Minden 65 év feletti ingyen jut a segélyhívóhoz, amin a választás előtt a Fidesz is kampányolt

2022. május 10. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

A következő években összesen kb. 1,5 millió magyar juthat hozzá az úgynevezett gondosórához, ami egy nyakban vagy karon viselhető segélyhívó készülék. A kormány tervei szerint minden 65 év feletti állampolgár ingyen kaphat a műszerből, de 65 évnél fiatalabb pszichiátriai betegeknek is juthat.

A gondosórák a választás előtti napokban azért kerültek be a hírekbe, mert több, már kiosztott eszközön is arra buzdították a viselőket, hogy szavazzanak Orbán Viktorra és a Fideszre. Volt, hogy egy fideszes aktivista hívta fel a készüléket, de volt olyan is, hogy maga Orbán Viktor szólalt meg rajta. A Válasz Online háttércikke szerint valószínűleg a gondosórákon kampányolás nem volt tudatos a Fidesz részéről, valószínűbb, hogy az eszközökhöz tartozó SIM-kártyák számai korábban olyan emberekhez tartoztak, aki szerepeltek a Fidesz támogatói listáin.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára egy idős asszony csuklójára teszi az első okoseszközt a kormány Gondosóra programja elindításán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírteleken 2022. március 9-én – Fotó: Balázs Attila / MTI
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára egy idős asszony csuklójára teszi az első okoseszközt a kormány Gondosóra programja elindításán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírteleken 2022. március 9-én – Fotó: Balázs Attila / MTI

Az ellenzék szempontjából azonban nem sok jóval kecsegtet, hogy a Nemzeti Választási Bizottság áprilisi döntésében elutasította a gondosórák kampánycélú használatát kifogásoló panaszt.

A magyar kormány a szociális ágazatban példátlanul sok pénzt, 107 milliárd forintot szán a gondosórák beszerzésére és üzemeltetésére 2025-ig. A pénz a tervek szerint az uniós helyreállítási alapból érkezik majd.

A Válasz Online szerint az országos program a Shenzhen Eview GPS Technology nevű kínai cég eszközét használja, a szolgáltató pedig a 4iG Nyrt., a kormány kedvenc infokommunikációs beszállítója. A cég korábban a Mészáros-birodalomhoz tartozott, ma már Jászai Gellért a többségi tulajdonosa.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom