Medián: A Fidesz-szavazók szerint Zelenszkij és az USA is inkább felelős a háborúért, mint Putyin

2022. május 10. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Jobban kedvelik a fideszesek Putyint, mint a nyugati vezetőket – derül ki a 444 megbízásából készített Medián-kutatásból. Egy 100 fokú skálán Putyin megítélése 47 ponton áll a kormánypárti szavazók körében, ami nem túl magas ugyan, de ennél többet csak Donald Trump tud felmutatni a politikai vezetők közül ebben a táborban, 56 pontot. A fideszesek körében náluk csak Ferenc pápának jobb a megítélése a külföldi vezetők közül.

Trendeket tekintve nemcsak a pápa megítélése javult (61-ről 79 pontra) a kormánypárti táborban, hanem Emmanuel Macroné (31-ről 46-ra) és Trumpé is (41-ről 57-re). Putyiné ugyan romlott egy kicsit a háború miatt, de még mindig elég magas, 4 éve 54 volt, most 47 pontos.

Feltűnő az is, hogy a fideszesek nagyobb mértékben tartják felelősnek az orosz ukrán háborúért Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (100-ból 74 pont) és az Egyesült Államokat (100-ból 75 pont), mint Vlagyimir Putyint (100-ból 70 pont). Az ellenzékiek körében fordított az arány, ők leginkább Putyint okolják (93 pont), és még Orbán Viktor külpolitikájának (47 pont) is nagyobb felelősséget tulajdonítanak a háborúban, mint az ukrán vezetésnek (39 pont).

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass