Balásy Gyula cégei zsebelték be a birkózó-Eb-re adott állami támogatás nagy részét

2022. május 10. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 2 milliárd forintot adott az állam a március 28. és április 3. között zajló birkózó Európa-bajnokság megrendezésére – derült ki az Átlátszó adatigénylésére érkezett válaszból. A lap arra is kíváncsi volt, mire költötték a pontosan 1 947 192 430 forintnyi közpénzt, de a rendezvényhez kapcsolódó, 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződések listáján csak a rendezvényszervezésre és kommunikációra szánt nettó 1,48 milliárd (bruttó 1,88 milliárd) forintot tüntették fel. Eszerint tehát az állami támogatás oroszlánrésze ilyen célra ment el.

A munkát természetesen Balásy Gyula cégei, a Moonlight Event Szolgáltató Rendezvényszervező Kft. és a Visual Europe Zrt. kapta. Balásy évek óta az állam legfőbb partnere a hirdetési piacon, az ő cégei készítették a legtöbb kormányzati propagandaplakátot is, súlyos tízmilliárdokért.

Az Átlátszó szerint a 2013-as vb-re még 330 millió forint állami támogatás is elég volt a Magyar Birkózó Szövetségnek (MBSZ), aminek vezetését 2015-ben a fideszes Németh Szilárd vette át. Az idei rendezvény költségvetéséről sokáig nem állt rendelkezésre érdemi információ, az NBSZ honlapjáról csak annyi derült ki, hogy a pénzt a Nemzeti Sportügynökség kapta, és a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal rendszerén keresztül költötték el. Ezért nem szerepelt a pontos támogatási összeg az MBSZ honlapján.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom