Újabb felmondási hullám várható a létszámhiánnyal küzdő tűzoltóságoknál

2022. május 9. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint újabb felmondási hullám várható, ha megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet, írja az Rtl.hu. A szakszervezet elnöke a Híradónak nyilatkozva azt mondta: a felméréseik alapján „a létszámhiány elment a falig”.

Az állomány létszáma minden egyes kirendeltségen minimum 15-20 százalékkal csökkent, van olyan megyei jogú város, ahol már csaknem 30 fős a létszámhiány.

Rengeteg túlórát dolgoznak a kollégáink, mert nincs megfelelő létszám – mondta a Híradónak Salamon Lajos.

Olyan létszámhiány nem lesz, hogy a tűzoltók ne lássák el a feladatukat. Ahogy Salamon Lajos fogalmaz: mindenhova vonulni fognak a tűzoltók, de nem mindegy, hogy a gépjárművön hányan vannak, nem mindegy, mennyi idő alatt érnek oda, ahogy az sem mindegy, hogy egy tüzet el lehet-e oltani, egy káresetet fel lehet-e számolni, mondjuk, 40-50 perc alatt, vagy eltart 3 óráig.

Amíg tart a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet, a felmondási tilalom a tűzoltókat is köti, ennek megszűnése után azonban újabb felmondási hullám várható, amit a szakszervezeti vezető szerint egyebek között a bérek emelésével lehetne megakadályozni.

Az ügyben a Híradó kereste a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Belügyminisztériumot is, de egyik helyről sem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!