Megkapta az építési engedélyt Magyarország első kerékpáros Duna-hídja

2022. május 9. – 11:34

Megkapta az építési engedélyt Magyarország első kerékpáros Duna-hídja
Forrás: Speciálterv Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

Építési engedélyt kapott Magyarország első kerékpáros Duna-hídja, a Dunabogdány és Kisoroszi között épülő Duna-ág híd – írja a Magyar Építők. Az építési engedély megszerzése előtt már 2021 májusától elindultak a környezetvédelmi egyeztetések, a kiviteli terveket is elkezdték előkészíteni. Ezek alapján a kisoroszi oldalon a Hajós utcánál haladó nyomvonalat, a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották a tervezők.

A hidat és a csatlakozó kerékpáros infrastruktúrát a Speciálterv Építőmérnöki Kft. tervezte, a beruházó pedig a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., amely a 21 kilométeres EuroVelo 6 kerékpárutat is építi Kisoroszi és Szigetmonostor között. Az EuroVelo 6 bicikliút az Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő európai kerékpáros út. Szentendrén a nyugati oldalon a Duna-parton halad végig.

A Duna-ág híd különlegessége nemcsak az, hogy kifejezetten kerékpárosoknak készül, hanem a szerkezete is speciális lesz. Úgynevezett önmagába horgonyozott függőhídként fog megépülni. Ez a hídszerkezet ritka a hagyományos függőhidak között, mert a főkábel itt nem a híd mögötti tömbbe vannak bekötve, hanem a hídpályát alkotó főtartóba. Ennek előnye, hogy olcsóbb, kevesebb környezeti kárral jár.

A hídra több pihenőpontot is terveznek, így lesz lehetőség a természet megcsodálására, szelfik készítésére is – tette hozzá Pál Gábor, a híd tervezője. Jelenleg a tervezési fázisban tart még a beruházás, a kiviteli tervek befejezése van hátra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!