Baján ingyenessé tették a tömegközlekedést, az ITM szerint ez jogellenes

2022. május 9. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az év eleje óta ingyenesen használhatják a bajaiak a tömegközlekedést, a tapasztalatok eddig jók, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint azonban jogellenes a bajai önkormányzat döntése, írja az ATV.

Az illetékes minisztérium levélben hívta fel a város figyelmét arra, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem módosíthatják a tarifákat. Két hónapot adtak az önkormányzatnak a megoldásra.

Nyirati Klára polgármester az ATV Híradójának nyilatkozott, elmondta:

„Nem használták a bajaiak a tömegközlekedést, nem volt jó a menetrend, viszonylag drága volt. Kiszámolták, hogy egy négytagú családból, ha mindenki buszozik, akkor azzal az erővel autózhatnak is, tehát ez csak akkor éri meg, ha valóban használja mindenki a tömegközlekedést.”

Az ATV-nek nyilatkozó utasok szerint mióta nem kell fizetni a jegyért és bérletért, lényegesen többen utaznak a buszokon. Szerintük korábban sokan azért nem használták a tömegközlekedést, mert drága volt, most viszont legalább ki vannak használva a járatok.

Az ITM az ATV-nek reagált a történtekre: azt mondták, a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé az önkormányzatoknak a különféle közszolgáltatások díjainak módosítását, ezért két hónapot adtak a városnak, hogy megoldja a helyzetet.

A bajai önkormányzat kezdeményezné a parlamentnél, hogy az ilyen esetekre dolgozzon ki egy megfelelő jogszabályt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!