Ipsos: Magyarország kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok

2022. május 6. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva


Csak a múlt hónapban került először az első öt közé, de az infláció miatti aggodalom tovább nőtt, így mostanra világszerte az első helyen szerepel, mutatta ki az Ipsos What Worries the World nemzetközi kutatása.


A felmérés szerint a világjárvány enyhülését követően mára már a gazdasági problémák foglalkoztatják leginkább a világ lakosságát. A legtöbben az infláció következményeitől tartanak, amelyet a szegénység, az egyenlőtlenség, a munkanélküliség követ. Hazánkban kettős a kép, nincsenek foglalkoztatottsági problémák, ám az infláció a lengyeleket és minket (13 százalékpontos emelkedés egy hónap alatt) aggaszt leginkább Európában, és a globális listán is elöl állunk. A háború árnyékában

Magyarország kétharmada nevezi rossznak a jelenlegi gazdasági helyzetet.

A kutatás főbb megállapításai:

  • Világszerte már az infláció aggasztja leginkább az embereket, 32%-ot kapott (+6 pont a 2022. márciusi adatokhoz képest). Magyarország pesszimistább a világ átlagánál (40%).
  • Előkelő helyen áll a szegénység/társadalmi egyenlőtlenség 31% (Magyarország 41%), a munkanélküliség 29% (Magyarország 19%), a bűnözés és erőszak 25% (Magyarországon mindössze 6%), valamint a pénzügyi/politikai korrupció 24% (Magyarország 43%).
  • A világjárvány miatti aggodalom tovább csökken, a nyolcadik helyre esett vissza 18%-kal (Magyarország 13%). Ez már a második egymást követő olyan hónap, amikor a pandémia már nem szerepel az első öt leginkább aggodalomra okot adó említés között,
  • Bekerült a felmérésbe a háború, a válaszadók 14%-a választotta ezt országa számára aggodalomra okot adó tényezőnek. Ez a kérdés a 18 közül a 11. helyen áll, az éghajlatváltozás és a bevándorlás között,
  • A katonai konfliktus miatti aggodalom Európában a legnagyobb: Lengyelországban 38%, Németországban 35%, Svédországban 30%, míg Magyarországon mindössze 13%.
  • Tízből hatan úgy vélik, hogy országuk rossz irányba halad, a pesszimista 93%-os arány Peruban vezeti a mutatót, amelyet Argentína és Kolumbia követ 85%-kal, illetve 84%-kal, Magyarországon ez 64%.

A havonta megjelenő „Mi aggasztja a világot” című felmérés 27 országban vizsgálja, hogy a lakosság szerint melyek a legfontosabb társadalmi és politikai kérdések, és veti össze azokat 10 év adataival. A mostani kutatást 2022. március 25. és 2022. április 3. között végezték, az adatok szerelmesei itt csemegézhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!